De ontmanteling van de bv wapentuig

In de jacht op de zware vuurwapens waarmee liquidaties worden gepleegd, pakte de recherche een groep Amsterdamse criminelen én de Brabantse vermoede groothandelaar in serieus wapentuig Jan B.

Paul Vugts
Een zwarte Range Rover, beeld van na de schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Beeld anp
Een zwarte Range Rover, beeld van na de schietpartij in de Staatsliedenbuurt.Beeld anp

Wie was toch die mysterieuze Onbekende Man P? Zijn dna zat op een patroonhouder die op 24 januari 2013 bij twee kalasjnikovs in een trolleykoffer was gevonden. De koffer lag op een onderduikadres van criminelen in de Van Hogendorpstraat in Amsterdam-West.

Dat dna was voor de recherche hoogst interessant, omdat op die schuilplaats Adil A. verborgen had gezeten - de twintiger die inmiddels tot levenslang is veroordeeld voor zijn rol in de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt.

Daarbij waren in december 2012 twee jonge criminelen geliquideerd, was een derde ternauwernood ontkomen én had een plukje schutters op de vlucht twee motoragenten van dichtbij beschoten met een kalasjnikov.

Een bekende
De recherche wilde dus dolgraag weten wie zoal met die kalasjnikovs te maken hadden gehad - de Onbekende Man P voorop.

Pas op 10 oktober 2013 werd het raadsel opgelost. In Soest, van alle denkbare plekken. Daar ontmantelde de politie een hennepplantage in een loods. In een asbak lagen wat sigarettenpeuken met dna van verschillende mannen, onder wie Willem van H. (Waalwijk, 1955), in het milieu ook wel bekend als 'De Rooie'. Bingo. Zíjn dna matchte met dat van de Onbekende Man P.

Willem van H. was al een bekende van de Amsterdamse recherche, die hem eerder al meermaals op de korrel had. Hij is bovendien de vader van Angela van H. - ex-vriendin van de voormalige topvoetballer Patrick Kluivert en moeder van diens zoon, maar nu alweer jaren de partner van de beruchte Amsterdamse beroepscrimineel Danny K.

Uitgesteld
Bovendien was het dna op een andere peuk afkomstig van Cömert E. (Aksaray, Turkije, 1977), die ook al heel lang gerekend wordt tot de zogeheten ABC'ers: Amsterdamse Beroepscriminelen.

Over Cömert E., in het milieu bekend als Niño, was bij de inlichtingendienst van de recherche recent de tip binnengekomen dat hij 'vijf partijen van elk circa honderd vuurwapens had verkocht'. Het was de zoveelste keer dat hij aan wapens werd gelinkt. Hoogst interessante subjecten, dus.

Aanvankelijk was de recherche van plan Willem van H. in januari 2015 te arresteren, maar dat werd uitgesteld toen uit afgeluisterde telefoongesprekken op te maken leek dat een grotere groep verdachten bij wapenhandel was betrokken.

Meer personen in beeld
Op 19 januari 2015 begon de recherche een groot vervolgonderzoek onder de codenaam 13Kipsaté naar die vermoede wapenleveranties.

Uit afgeluisterde gesprekken tussen Willem van H. en Cömert E. bleek dat zij geregeld afspraken in buurtkroeg Wampie in de Wijttenbachstraat in Amsterdam-Oost - dat ze onderling aanduidden als 'het kantoor'. 'Rooie Willem' was daar al een kwart eeuw stamgast. Mogelijk handelde het duo vanuit het café in wapens, veronderstelde de recherche, met Cömert E. als de handelaar en Willem van H. als tussenpersoon.

Gaandeweg kwamen meer personen in beeld. Johnny de L. (Amsterdam, 1962) leek Van H. te chaufferen, bijvoorbeeld, en ook de zoon van de eigenaar van café Wampie, Jimmy S. (Amsterdam, 1990), leek klussen te doen.

Een observatieteam zag in februari hoe Willem van H., Cömert E. en Johnny de L. in de Waalstraat, Rivierenbuurt, een opgerolde blauwe tas met vermoedelijk wapens erin aan een onbekende man overdroegen.

Zware wapens
Het 'OT' zag Cömert E. begin maart kennelijk zware tassen ophalen bij Van H. om die uiteindelijk in de auto te zetten van alweer een bekende crimineel: Cor van der T. - die een langdurige celstraf uitzat voor een overval met grof geweld samen met voornoemde Danny K.

Cor van der T., 'Maup', werd tien dagen na de observatie bij de auto toevallig aangehouden omdat passerende agenten een stoorzender in zijn auto hadden gedetecteerd. In die auto lagen drie automatische wapens en briefjes met informatie over criminelen die hij mogelijk wilde liquideren.

Zijn drie wapens leken de wapens te zijn die hij van Cömert E. had gekregen, met wie hij tevoren geregeld telefonisch contact had onderhouden.

Willem van H. en Cömert E. hadden op hun beurt weer veelvuldig contact met de vermoede groothandelaar in zware wapens Jan B. (Gilze en Rijen, 1950) uit Brabant - bij diens woning en loods daar en in zijn huurwoning in Turnhout, net over de grens in België. Ze leken in afgeluisterde telefoontjes bestellingen te bespreken.

Afluisterapparatuur
Het peilbaken dat de recherche onder de auto van Johnny de L. had geplakt, gaf aan dat die meermaals naar Brabant reed, naar een hotel en een McDonald's bij Oosterhout en naar Jan B.'s huis in het Belgische Turnhout, bijvoorbeeld.

Jan B. is officieel handelaar in auto's en motoren, overigens, maar kwam al vaak in aanraking met justitie. Cor van der T., Cömert E. en Willem van H. hadden aantoonbaar meerdere ontmoetingen met hem.

De recherche plaatste heimelijk afluisterapparatuur in de Mitsubishi Carisma van Van H.'s chauffeur Johnny de L. (naar zijn eigen zeggen ook zijn bodyguard) en hoorde op 12 maart dat Van H. zich onderweg naar Jan B. hardop afvroeg 'wat ie allemaal te knallen heeft'. En: "Hij heeft een kalasjnikov van ons. Die moest gemaakt worden." Plus: "Ik geloof dat ik trommelmagazijnen moet hebben. Rechte magazijnen moet hebben."

Op de terugweg vroeg De L. wat hij met 'die doos' moest doen. Van H.: "Die moet naar de box."

In de nacht van 12 op 13 maart 2015 deden specialisten van de recherche een inkijkoperatie in de berging van Van H.'s woning aan de Wittenburgerkade in de Amsterdamse binnenstad. Daar stond een doos met twintig magazijnen voor in automatische vuurwapens. Het moeten de tien trommelmagazijnen en tien kromme patroonhouders zijn geweest waarover was gesproken.

In februari had Van H. in een 'getapt' gesprek ook al aan Jan B. gevraagd om 'tien-tien'.

Kalasjnikov
Op 16 maart 2015 vond het onderzoeksteam het tijd voor actie. Van H. werd aangehouden. In zijn slaapkamer lagen zeven jachtgeweren, zowel dubbelloops als enkelloops. In zijn badkamer lagen - in bad, gewikkeld in een blauwe deken - een kalasjnikov en een geweer. Die vondst leek te passen bij een afgeluisterd gesprek dat Van H. enkele dagen tevoren had gevoerd in de auto van zijn chauffeur, op weg naar het zuiden.

Hij had 800 euro van Cömert E. gekregen en moest 'die ouwe' (Jan B.) zeveneneenhalf geven. Van H. hoopt dat B. munitie had 'en een dekentje, want het zijn weer van die lange dingen'.

Op de terugweg kwam ter sprake dat B. 'dat ding ook helemaal heeft ingesteld' en dat hij het 'in de badkuip gooit'. Chauffeur De L. vroeg zich nog af of ze de spullen niet beter in de box konden leggen. Van H.: "Nee, want daar zit geen dubbele wand."

De kalasjnikov moet van Cömert E. zijn geweest, die hem door Jan B. liet repareren, stelde de recherche vast.

Bij een tweede doorzoeking van Van H.'s woning, enkele dagen later, vond de zoekploeg in de slaapkamer achter een schot boven een dvd-kast nog een pistool, drie geweren en twee doosjes munitie.

Liggen slapen
Burgemeester Eberhard van der Laan liet de woning dichttimmeren vanwege de vondst van zoveel wapens. Na de aanhouding van Van H. vertelde chauffeur annex lijfwacht De L. in een afgeluisterd gesprek aan dochter Angela welke wapens in de woning van haar vader lagen en dat ze er nog geen munitie ('de bonen') bij hadden, hoewel Van H. daarvoor al wel had betaald aan 'die opa' Jan B. De chauffeur was bang dat de politie ook bij hem, Cömert E. en Jimmy S. zou langskomen, 'maar daar ligt niets'.

Overigens memoreerde De L. dat hij wel eens 'een transportje' met haar vader had gedaan terwijl Angela op de achterbank van de auto had liggen slapen.

Cömert E., Johnny de L. en Jimmy S. kwamen na Van H.'s aanhouding samen in café Wampie. Vervolgens gingen E. en S. naar België, mogelijk naar Jan B.

Op 29 mei 2015 werd ook B. aangehouden in een ander onderzoek onder codenaam 13Scaldis. In zijn woningen in Brabant en België en in een door hem gehuurde loods lag een waar arsenaal aan oorlogstuig. Het ging om liefst 45 revolvers, een machinepistool, acht semiautomatische pistolen, drie hagelgeweren met afgezaagde loop, vijf 'gewone' geweren, twee handgranaten, twee schietpennen plus nog ruim 35 kilo amfetamine.

Leverancier
Op 24 en 26 augustus werden ook Cömert E., Jimmy S. en Johnny de L. aangehouden. In E.'s woning lag op wat communicatieapparatuur na weinig bijzonders - of het moeten de twee dure horloges (een Cartier en een Rolex) zijn en de 3315 euro aan contanten.

Ook bij de anderen vond de politie weinig noemenswaardigs.

De rechtbank zal de twee zaken laten samenvoegen omdat de verdachten volgens het Openbaar Ministerie een en dezelfde criminele organisatie van wapenhandelaars vormden.

Jan B. zou de leverancier van de groep zijn en Cömert E. de belangrijkste tussenhandelaar, Willem van H. de transporteur en de anderen hun helpers. Het Amsterdamse groepje duidde Cömert E. in gesprekken aan als 'die grote' of 'de baas'; E. sprak hun toe 'op een gebiedende wijze', zo tekende de recherche op. Hij leek de anderen financieel te onderhouden.

Nadat Van H. was gearresteerd, gaf E. de eigenaresse van café Wampie volgens de recherche opdracht geld voor hem te storten.

Reeks bloedige vetes

De grootscheepse jacht op zware wapens past in het beleid waarmee politie en justitie proberen de liquidatiereeksen in de stad te stuiten.

Onderwereldvetes in liefst drie milieus lijken de reden van al het geweld. Al sinds begin van 2012 woedt een oorlogje onder criminelen van veelal Marokkaans-Amsterdamse origine, waarin meer dan twintig doden zijn gevallen in Amsterdam en (ver) daar buiten.

Daar zijn moorden bijgekomen die verband houden met conflicten in de Turks-Amsterdamse onderwereld én onder autochtone Amsterdamse criminelen.

Behalve de hier beschreven grote wapenzaken lopen verscheidene andere processen omtrent zwaar wapentuig. Daarnaast probeert de politie de criminele netwerken in de stad te verstoren door 'sleutelplaatsen' binnen te vallen waar zij afspreken en door een 'persoonsgerichte aanpak' waarin beruchte criminelen voortdurend worden lastiggevallen met (verkeers)controles.

Heel even vatte binnen de opsporingsdiensten bij sommigen het idee post dat het beleid effect had, omdat in de zomer en in de weken daarna geen nieuwe slachtoffers meer waren gevallen.

Nieuwe (mislukte pogingen tot) liquidaties hebben dat idee alweer gelogenstraft, maar de jacht op de wapens en de sleutelspelers gaat door. Het Amsterdamse Openbaar Ministerie en het Landelijk Parket leiden de onderzoeken.

Meer over