Plus

De nieuwe helden van AVV Swift: 'Geen woorden voor'

Wie zich woensdag even na half acht op of rond het Olympiaplein bevond was getuige van een historisch moment in het Amsterdamse amateurvoetbal.

Annemarie Postma
null Beeld Pro Shots / Paul Meima
Beeld Pro Shots / Paul Meima

Na honderdtwintig doelpuntloze minuten schakelde AVV Swift, uitkomende in de zaterdag Hoofdklasse A, Vitesse, de winnaar van vorig seizoen en de nummer vijf in de Eredivisie, uit in het bekertoernooi doormiddel van strafschoppen.

Wat volgde was een ongekende vreugde-explosie waarbij iedereen met een wit-blauw hart het veld bestormde om hun nieuwe helden te bejubelen.

Terwijl de Vitessespelers met gebogen hoofd afdropen richting de kleedkamer, werden de spelers van Swift overladen met complimenten, schouderkloppen en high fives.

"Ik heb hier bijna geen woorden voor," zei Mike Ruiter, die met de aanvoerdersband om zijn arm de winnende penalty had binnen geschoten achter Vitesse-doelman Remko Pasveer. Een jonge clubgenoot reikt hem een balpen aan. Of Ruiter zijn handtekening wil zetten op zijn Swift shirt.

Voor hij het weet wordt hij omringd door meer kinderen die een handtekening of een selfie willen. Hij lacht. "Natuurlijk kregen we op het veld mee dat iedereen voor ons klapte en juichte, zelfs bij elke uitbal die we kregen. Dat heeft zeker geholpen, je kunt wel zeggen dat het publiek ons er doorheen heeft gesleept."

Ongeloof
Ook teamgenoot Bogdan Constantin had genoten van de entourage. "Dat is ook waar Swift om bekend staat." De keeper, die dit seizoen na een uitstap van drie seizoenen naar Ter Leede terugkeerde op het oude nest, bombardeerde zichzelf tot publiekslieveling door zijn heldenrol in de strafschoppenserie. Hij had de eerste penalty aan Vitesse-zijde, van Alexander Büttner, klemvast. "Het was mooi geweest als ik nog een tweede had gestopt, maar eentje is ook genoeg."

Mike Ruiter maakte de winnende penalty. Beeld Pro Shots / Paul Meima
Mike Ruiter maakte de winnende penalty.Beeld Pro Shots / Paul Meima
null Beeld Elmer van der Marel
Beeld Elmer van der Marel

Vol ongeloof schudt hij zijn hoofd. "Van te voren dachten dat we één procent kans hadden om te winnen. Het doel was om de schade te beperken. En kijk nu. Dit is fantastisch."

Drank vloeit
Voordat hij zijn eerste biertje aan zijn lippen kan zetten wordt hij alweer opgenomen in de menigte. Trainer Bart Logchies bekijkt het vreugdetafereel van een afstandje. "Het is mooi om te zien. Ik ben gigantisch trots op de jongens en de manier waarop ze hebben gespeeld."

Logchies had van te voren al aangegeven de spelwijze van zijn ploeg niet te zullen aanpassen en hield zich aan die belofte. "We speelden op de manier zoals we altijd doen, alleen misschien niet op dat deel van het veld dat we graag willen. Het liefst speel je op de helft van de tegenstander, dat lukte vandaag niet, hoewel we wel kansen creëerden."

Als oud-trainer van de Ajax amateurs was Logchies al een keer dichtbij uitschakeling van een profclub, maar verloor toen met penalties van NEC. "Fijn dat het nu andersom is."

Langzaam bewegen de spelers zich richting het clubhuis, waar muziek klinkt en de drank vloeit. Aan de andere kant van het sportpark, maken staf en spelers van Vitesse zich op voor een lange terugrit naar Arnhem.

Keeper Bogdan Constantin tussen de fans. Beeld Pro Shots / Paul Meima
Keeper Bogdan Constantin tussen de fans.Beeld Pro Shots / Paul Meima
null Beeld Pro Shots / Paul Meima
Beeld Pro Shots / Paul Meima
Meer over