Plus

De nieuwe advocaten van Holleeder: 'Hij is betrokken en strijdbaar'

Advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz namen deze week de verdediging van Willem Holleeder op zich. Ze willen het alomtegenwoordige beeld wegnemen dat Holleeder een monster is. Een hele klus.

Tobias den Hartog en Paul Vugts
Malewicz en Janssen: 'Maar deze zaak gaat veel vergen, dat weten we' Beeld Mark van der Zouw
Malewicz en Janssen: 'Maar deze zaak gaat veel vergen, dat weten we'Beeld Mark van der Zouw

Stijn Franken legde in mei tegen zijn zin de verdediging neer. Dachten jullie meteen: 'Ja, onze kans!?'
Janssen: "Nee, dat was zeker geen gedachte die meteen opkwam. De zaak tegen Holleeder heeft belangrijke parallellen met de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage (waarin het duo al sinds 2007 beweerd huurmoordenaar Jesse R. bijstaat), maar eigenlijk is pas gedurende ons contact met Stijn Franken het idee echt gerezen. We zijn een onderzoekje begonnen en hebben het onder anderen met Jesse besproken. Alles bij elkaar zijn we er een paar weken mee bezig geweest."

Waren er kapers op de kust?
Janssen: "Hij heeft meerdere advocaten op bezoek gehad. Wie dat precies waren, weten wij niet."

Hoe viel het plan bij het thuisfront?
Malewicz: "Mijn vrouw kent ook de beeldvorming over Holleeder. De buitenwereld ziet hem als de grootste crimineel van Nederland. Een dwingende man. Die gedachten kwamen in eerste instantie ook bij haar op. Onze informatie is dat het beeld niet klopt."

Heeft iedereen het mis?
Malewicz: "Met deze cliënt is volgens ons wél te werken."
Janssen: "Zogenaamde truecrimeschrijvers publiceren een soort roman waarin feiten en fictie zijn vermengd. Als je dan ziet wat in het dossier aan bewijs ligt, is dat opvallend weinig. Hij zal vaak bellen, zal meedenken en is strijdbaar. Dat is ook passend, in zijn situatie. En hij is een krachtige persoonlijkheid."
Malewicz: "Holleeder is niet bij zijn advocaat weggegaan omdat die een prutser is, hè. Hij is heel erg teleurgesteld dat zijn advocaat, met wie hij negen jaar heeft samengewerkt, moest terugtreden. Hij is erg betrokken."

Voelt het anders Holleeder een hand te geven dan een willekeurige cliënt?
Janssen: "Ten eerste kun je hem in de Extra Beveiligde Inrichting geen hand geven. Er zit glas tussen, dus je zwaait. Al snel zijn we overgegaan tot de orde van de dag. Waar gaan we mee bezig en hoe gaan we het doen?"
Malewicz: "Een vriend van me krijgt als orthopeed wel mensen in de wachtkamer die bekend zijn. Hé, dat is die en die, denkt hij dan, maar vervolgens gaat hij aan het werk aan die knie of enkel. Je merkt dat de buitenwereld Holleeder spannender vindt dan wij. Wij zoeken uit welke puzzel we hebben te maken en gaan die leggen."

In Holleeders zaak is het alles of niets. Het Openbaar Ministerie zal levenslang eisen voor zes onderwereldmoorden.
Janssen: "Er staan enorme belangen op het spel, dat is duidelijk. Dat zijn familieleden een rol spelen (twee zussen en een ex beschuldigen Holleeder in uitvoerige, emotionele verklaringen), is ook iets dat hem bezighoudt. Dus is het niet zo gek dat hij zo met de zaak bezig is."

Jullie kennen een belangrijk deel van de liquidatiedossiers al uit de zaak Passage, omdat Jesse R. volgens justitie moorden pleegde voor Holleeder. Dat is een voordeel, maar waarom levert het geen belangenconflict op dat jullie Holleeder ook bijstaan - zoals justitie zegt te vrezen?
Malewicz: "We hebben dat helemaal afgetast en met iedereen besproken. Je kunt niet wiskundig vaststellen dat zich geen risico kán voordoen, maar wij zien het niet gebeuren."
Janssen: "Jesse en Holleeder zeggen elkaar niet of nauwelijks te kennen. Als wij over twee jaar wéér gedoe zouden verwachten, hadden we het niet gedaan. Dat belangenconflict is er gewoon niet. Bovendien: dezelfde mensen die daarover beginnen, stellen dat het onmogelijk is je zonder enige voorkennis in te lezen in al die dossiers over twintig jaar aan onderzoeksbevindingen. Wat wil je nou, vraag ik me dan af."

Met kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros hebben Janssen en Malewicz in de moordzaak Passage al vele jaren te maken. Janssen is bovendien gepromoveerd op het fenomeen kroongetuigen, overigens met Malewicz als zijn paranimf.

Behalve die kroongetuigen spelen getuigen van een heel ander kaliber hoofdrollen: Holleeders zussen Astrid en Sonja en ex Sandra. Zij zeggen uit doodsnood te praten. Beklemt het jullie ook hen te moeten fileren?
Janssen: "Nou, nee. In een strafzaak moet nuchter worden vastgesteld of verklaringen kloppen. Met name Astrid is ons bekend, als collega, maar we zullen ook haar kritisch bevragen om vast te stellen of iets is gebeurd. Onze cliënt heeft zo zijn eigen herinneringen."
Malewicz: "Wij proberen weg te komen van alle emoties, ondanks het gedoe dat nu eenmaal rond Holleeder hangt."

Rond hem woedt hoe dan ook een voortdurende publicitaire oorlog. Zijn jullie daartegen bestand, als netste jongetjes van de klas?
Malewicz: "De vraag is waar we de strijd moeten winnen. In de media of in de rechtszaal? Bijstand in de rechtszaal is nou net het terrein waarop wij goed zijn. Als het de spuigaten uitloopt, zullen we buiten die zaal best eens een anker uitgooien en 'ho' roepen, maar dat zal sporadisch voorkomen."

Mr. dr. Janssen
Sander Janssen is sinds 2002 advocaat bij kantoor Cleerdin en Hamer, waarvan hij sinds 2009 partner is. Hij leidt sinds 2015 de Rotterdamse vestiging. Hij doet alleen strafzaken. In 2013 promoveerde Janssen aan de Universiteit Leiden op zijn proefschrift over kroongetuigen.

Mr. Malewicz
Robert Malewicz is sinds 2002 advocaat bij kantoor Cleerdin en Hamer, waarvan hij sinds 2011 partner is. Hij doet alleen strafzaken. Van 2000 tot 2002 was hij als docent en onderzoeker verbonden aan het departement Criminologie van de Universiteit Leiden.

In die duizend ordners dossier zit veel lucht?
Malewicz: "Het is zeker geen gelopen race."

Toch lijkt die niet eenvoudig te winnen. Voelt het als meedoen aan een WK met een klein land?
Malewicz: "Ik zie ons als Denemarken in 1992." (De outsider won totaal onverwacht het EK.) "Grapje. We zien mogelijkheden."
Janssen: "Het heeft geen zin te denken in winst en verlies. Ik zie een gapend gat tussen het beeld dat in praatprogramma's, artikelen en boeken is geschetst en wat in de dossiers is ingebracht. In dat gat doen wij ons werk."

Deze zaak levert een berg werk op, uitgesmeerd over jaren. Veel felicitaties ontvangen?
Janssen (lachend): "Ja, al is het nauwelijks passend, vind ik. Maar deze zaak gaat veel vergen, dat weten we."

Blijft zoiets over als een gezinsleven?
Janssen: "We krijgen heel veel werk, maar dat wil niet zeggen dat we de kinderen nooit uit school kunnen halen of nooit mee zullen eten."
Malewicz: "Wij worden wel als de nieuwe generatie bestempeld. Misschien is dat dan het verschil met vroeger. We werken heus wel tot middernacht, maar zijn ook bij een voetbalwedstrijd."

Holleeder heeft al wat advocaten versleten. Van Bram Moszkowicz ging hij via straatvechter Jan-Hein Kuijpers naar de geleerde, steile en rustige jurist Stijn Franken. Hoe moeten we jullie plaatsen in dat rijtje?
Malewicz: "Ik vind het niet chic onszelf met anderen te vergelijken, maar we hebben beiden een wetenschappelijke achtergrond en hebben niet vaak gedoe om niets. Ik heb wel tegen Sander gezegd: ik doe het alleen met jou. Wij deelden vroeger al een kamer. Mijn bureau was altijd een teringzooi en bij Sander was alles netjes. Hij stoorde zich aan die rommel..."
Janssen: "Ik verbáásde me... Laten we zeggen dat we complementair zijn. Ik ben wat explosiever, Robert is bedachtzamer. Als hij die rust op mij weet over te brengen, komt dat de zaak ten goede. En andersom."

Links: Mr. R. Malewicz en rechts: Mr. dr. S.L.J. Janssen Beeld Mark van der Zouw
Links: Mr. R. Malewicz en rechts: Mr. dr. S.L.J. JanssenBeeld Mark van der Zouw
Meer over