Plus

De masturbatiebok past ook prima in een eigentijdse woonkamer

Uit de handen van ontwerpers komt genoeg design, maar nou weer net niet dát design dat een link heeft met seksualiteit. Al komt daar langzaam verandering in.

Daan Borrel
De masturbatiebok Satyr van Bastiaan Buijs Beeld Henny van Roomen
De masturbatiebok Satyr van Bastiaan BuijsBeeld Henny van Roomen

Heeft u weleens een complete clitoris gezien? Hoogstwaarschijnlijk niet. Het vrouwelijk genotsorgaan is met het blote oog moeilijk zichtbaar en in voorlichtingsboekjes of -websites wordt het vaak alleen als het buitenste knopje afgebeeld. In 1948 werd zelfs in het standaardwerk Gray's Anatomy de héle clitoris weggelaten.

Jammer, want voor de seksuele vorming is het belangrijk om te weten hoe de clitoris eruitziet. Het is opvallend hoezeer seksualiteit in het dagelijks leven en in design onbesproken blijft, zelfs in deze periode van gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.

Gordijnen dicht
We doen massaal aan yoga en mindfulness, gaan naar de sportschool en eten biologisch, maar bijna niemand houdt zich bezig met zijn seksuele ontwikkeling, constateert programmamaker Gian van Grunsven van Voorlichting voor gevorderden.

Ook de groep mensen die seksua­liteit het dagelijkse leven in kan trekken, de ontwerpers, houdt zich verre van het onderwerp. Terwijl toch menig liefdesrelatie (en zelfvertrouwen) stukloopt op seksuele ontevredenheid.

Waarom houden we ons er zo weinig mee bezig? Waarom besteden we liever veel geld aan de nieuwste yogabroeken en voedingssupplementen in plaats van dat we - gratis en voor niets - ons lijf en onze houding tegenover intimiteit onderzoeken? Al dan niet met behulp van designobjecten?

Omdat seksualiteit uit het dagelijks leven is gerukt, zegt Eva Broomans, NVVS-seksuoloog. Seksualiteit is gereduceerd tot iets wat enkel in bed gebeurt.

"En mocht het daar niet voorhanden zijn, dan betreed je de wereld van seksualiteit vanachter je computer. Met de gordijnen dicht. En als seksualiteit al in de openbare ruimte voorkomt, in de vorm van bijvoorbeeld billboards, is het gelikt en oppervlakkig."

Schaamtedingetje
Terwijl seksualiteit speelser, grootser is dan dat, zegt Broomans. Het gaat over voelen, contact maken, je overgeven aan jezelf of een ander. Het is iets wat constant aanwezig is, en niet alleen op zondagochtend in bed.

Het aantal ontwerpers dat zich bezighoudt met seksualiteit is inderdaad gering, zeggen Tom Loois en Sanne Muiser van The No Sex Shop, een initiatief dat het taboe op seksualiteit binnen de designwereld probeert te doorbreken. "Seksualiteit is er het ondergeschoven kindje, vooral doordat er een schaamtedingetje omheen hangt."

Terwijl ontwerpers juist de gave hebben seksualiteit de dagelijkse realiteit mee in te nemen, zeggen Loois en Muiser. Ze kunnen tegengas bieden aan de huidige 'oppervlakkige en gelikte' beeldcultuur omtrent seksualiteit en indivi­duele, seksuele vorming stimuleren.

De volledige clitoris in 3D-print, bedoeld ter educatie Beeld -
De volledige clitoris in 3D-print, bedoeld ter educatieBeeld -

Om terug te komen op de clitoris: deze zomer werd in Frankrijk de eerste 3D-clitoris geprint ter educatie. Ook seksuoloog Peter Leusink liet felroze clitorissen afdrukken - die een beetje lijken op kleerhangers of geweitjes - om mensen zich te laten realiseren hoe het vrouwelijk genotsorgaan eruitziet.

Want hoe braaf je de tekeningen en afbeeldingen van de clitoris ook bestudeert, het is toch anders wanneer je het op maat geprinte orgaan in handen hebt. Het zorgt op z'n minst voor meer verbeelding.

Waar mannen hun fysieke opwinding zien, kunnen vrouwen deze alleen maar voelen: hun genotsorgaan zit in hun lichaam. Iedere vrouw die de 3D-clitoris in handen heeft, kan zich ineens beter voorstellen wat van binnen zit. Het versterkt het contact met haar seksualiteit.

Een ander goed voorbeeld is het werk van Bastiaan Buijs. Hij ontwierp Satyr: een masturbatieobject, bedoeld voor mannen, dat nog het meeste lijkt op de bok waar je vroeger tijdens gymles overheen sprong. Die bok past ook prima in een eigentijdse woonkamer.

Dat is ook Buijs' doel: dat zijn seksattributen, vermomd als een kunstwerk, onderdeel worden van het interieur en seks zo het dagelijkse leven inkomt. Net zo goed in huis als op scholen, festivals, in verzorgingstehuizen en musea.

Lievelingsstandjes
The No Sex Shop van Loois en Muiser organiseerde afgelopen Dutch Design Week een verdiepingsprogramma bij de expositie For play, Shaping sexuality. Ontwerpers en deskundigen bespraken wat nog nodig is om bijvoorbeeld het seksualiteitsvriendelijke verzorgingstehuis van de toekomst te ontwerpen.

De Love Assist van Glenn da Silva: een rollator en kruk die ondersteuning geven bij seksstandjes Beeld Glenn da silva
De Love Assist van Glenn da Silva: een rollator en kruk die ondersteuning geven bij seksstandjesBeeld Glenn da silva

Heel veel, zo bleek. Als een oudere nu naar een verzorgingstehuis gaat, vertelde ouderenseksuoloog Riët Da­niël, wordt wel gevraagd op welk tijdstip zij of hij het liefste koffie drinkt, maar niet of er behoefte is aan privacy. Of aan een tweepersoonsbed waardoor de partner nog eens kan blijven slapen.

Verzorgers krijgen tijdens hun opleiding geen les in hoe ze kunnen omgaan met seksualiteit. Het gevolg is dat een oudere maar net geluk moet hebben met een verzorger die het onderwerp wél ter sprake brengt.

Ook de omgeving van de oudere draagt niet bij aan een intieme oude dag. Wie het boek In beeld: Ouderenzorg instellingen in Nederland anno 2013 doorbladert, constateert dat seksualiteit er ver te zoeken is.

Verandering
Eenpersoonsbedden; alles in pastelkleuren; ongezellige zithoekjes. De geur bedenk je er zo bij. De boodschap van het interieur is dat ouderen geen seksuele wezens meer zijn, terwijl menig onderzoek toch aantoont dat ze dat blijven - ook na hun zeventigste.

Tijdens de bijeenkomst van The No Sex Shop bleek dat ontwerpers hier verandering in kunnen brengen. Door bijvoorbeeld een warm, zacht object voor in de douche te maken waar de oudere tegenaan kan staan. Of incontinentiemateriaal bedenken waarin gemasturbeerd kan worden.

Er is al wel de Love Assist van Glenn da Silva: een kruk die ondersteuning geeft bij seksstandjes. De kruk kan zo worden neergelegd dat een been omhoog wordt gehouden bij lepeltje-lepeltje vrijen.

Loois: "Ontwerpen gaat dan over meer dan een nieuw kleurtje dildo of een ander maatje vibrator. De boodschap is: ontwerper, stoelen hebben we genoeg. Nu is seksualiteit aan de beurt."

Meer over