De kleuter die niet in zijn eentje door de woestijn vluchtte

Het was een hartverscheurende foto: een Syrisch jongetje van vier dat moederziel alleen door de woestijn leek te lopen, op de vlucht voor het geweld. De afbeelding werd getwitterd door medewerkers van de Verenigde Naties die het kind hebben geholpen om zijn familie terug te vinden, maar nadat verschillende media er over hadden schreven, bleek de situatie toch anders te zijn dan aanvankelijk gedacht.

Sacha Kester
De tweet van de CNN-correspondente. Beeld screenshot
De tweet van de CNN-correspondente.Beeld screenshot

Het VN-personeel twitterde gisteren de foto met de tekst: 'Hier is de 4 jaar oude Marwan, die tijdelijk gescheiden was van zijn familie. Een half uur later werd de foto geretweet door Hala Gorani van CNN, met de tekst: 'VN-personeel vond 4 jaar oude Marwan die in zijn eentje door de woestijn trok, gescheiden van zijn familie, vluchtend uit #Syrië'.

Media doken op het verhaal en berichtten over een jongetje dat helemaal alleen de grens met Jordanië was overgestoken. Uit een tweede foto die door de VN werd getwitterd, bleek echter dat hij achter een grotere groep van vluchtelingen aan liep. Andrew Harper, hoofd van de VN-Vluchtelingenorganisatie in Jordanië (die de eerste foto nam) verklaarde dat Marwan binnen tien minuten weer bij zijn moeder was.

Meer over