Plus

De keuzecursus voor twijfelaars: 'Ik weet niet eens wat ik aan moet'

Het rap naderende begin van het studiejaar is een bron van stress voor jongeren die nog niet weten welke studie ze willen gaan doen. Voor hen is er de keuzecursus. 'Ik laat me te sterk beïnvloeden door anderen.'

Nouschka van der Meijden
Marieke van Schaik begeleidt cursisten bij studiekeuze Beeld Rink Hof
Marieke van Schaik begeleidt cursisten bij studiekeuzeBeeld Rink Hof

Vind je het leuk fietsen op te knappen? Een film te kijken over het ontstaan van de aarde? Kinderen in een zomerkamp te begeleiden?

Het zijn slechts enkele vragen van de uitgebreide test die de jongeren maandagochtend in de bijna lege toren van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) invullen. De negen cursisten doen mee aan de keuzedriedaagse. Het initiatief van de HvA en Universiteit van Amsterdam moet helpen bij het maken van een studiekeuze.

"Ik heb heel veel moeite met kiezen. Ik weet 's ochtends niet eens wat ik aan moet," zegt cursist Felicia Bakker (20). Ze is bijna klaar met de mbo-opleiding bloem en design en wil door­leren. Alleen heeft ze geen idee wat precies. "Ik laat me te sterk beïnvloeden door wat anderen van mij vinden. Dat moet ik loslaten. Ik wil dichter bij mezelf komen."

De achtergrond van de cursisten, tussen de 17 en 24 jaar oud, is divers. Sommigen komen net van de havo, anderen hebben al meerdere opleidingen achter de rug.

Laatste zetje
"Deze cursus is voor mensen die net dat laatste zetje nodig hebben," zegt keuzecoach Marieke van Schaik. Volgens haar is het probleem vooral onzekerheid. "Door toegenomen tijdsdruk en ­financiële afwegingen bestaat het idee dat je ­direct goed moet kiezen."

Tijdens de keuzedriedaagse nemen de deel­nemers zichzelf en hun interesses onder begeleiding van een coach onder de loep. "We kijken naar de combinatie van vaardigheden, interesses, eigenschappen en waarden," zegt Van Schaik.

Vooral dit laatste is belangrijk. "Een studie kiezen is meer dan iets gaan doen wat je leuk vindt. Er komt een moment dat het niet leuk is, en de vraag is: hoe hou je het dan vol? Dat gaat een stuk beter als je iets doet waar je ook waarde aan hecht."

HvA biedt deze cursus gemiddeld twaalf keer per jaar aan. Hij zit bijna altijd vol, ondanks de kosten. De driedaagse ­cursus kost 250 euro, en 150 euro voor voormalig HvA- en oud-UvA-­studenten.

Opluchting
Verwacht na drie dagen geen concreet studie-advies met een actieplan. "De belangrijkste les die ze leren is misschien wel hoe je keuzes maakt," zegt Van Schaik.

"Veel studenten die ik hier zie, zijn daar gewoon niet goed in. Ze hebben een uitstellende keuzestijl. Zodra je in je eindexamenjaar zit, vraagt op elk verjaardagsfeestje wel iemand naar je toekomstplannen. Je ouders willen dat je goed terechtkomt. Dat geeft veel druk. Hier hebben ze de ruimte om eerlijk te zeggen: ik weet het gewoon niet. Alleen dat al is voor velen een opluchting."

Een ander thema is omgaan met teleurstellingen. Cursusdeelnemer Luuk Lute (22) moest vanwege slechte resultaten stoppen met technische natuurkunde. Terwijl hij die studie nou juist zo leuk vond. Een ander werd, na een intensieve vooropleiding, niet op het conservatorium toegelaten. "Je moet dan weer alles bij elkaar rapen om opnieuw te kiezen," zegt Van Schaik. "Ik merk dat ze veel aan elkaars verhalen en ervaringen hebben."

Open dagen
Voor Lute was het de tweede studie die hij niet afmaakte. "Vooral bij die eerste studie ben ik maar wat gaan doen," zegt hij. "Ik ben nooit naar een open dag geweest. Daar moet verandering in komen." Lute hoopt in september aan een nieuwe studie te beginnen. Maar welke? Hij hoopt dat de keuzecursus een antwoord geeft.

Het inplannen van bezoeken aan open dagen en het uitzoeken van inschrijfdeadlines is iets waar de cursisten hulp bij krijgen. Indien nodig belt Van Schaik er nog achteraan. "Voor cursisten kan het een stok achter de deur zijn als ze weten dat ik ga bellen om te vragen of ze de nodige stappen hebben gezet."

Maar zover is deze groep nog niet. Dag één staat in het teken van het uitzoeken van wie je bent en welke eigenschappen het beste bij welk beroep passen. Na het invullen van een uitgebreide vragenlijst bespreken ze in de kring het resultaat.

Ernest Wehry (17), net klaar met de havo, kijkt opgelucht. Zijn testscores komen precies overeen met de studie die hij in gedachte had: de ­Hogere Hotelschool. "Dan ken je jezelf toch ­beter dan je denkt," zegt Van Schaik. "Dat scheelt al een hele hoop."

Meer over