Update

De Jong bevrijdt peentjes zwetend Ajax

Met een moeizame zege op Excelsior (1-4) kreeg Ajax vanmiddag wel een heel ruime beloning voor een ondermaats optreden. De formatie uit Amsterdam acteerde zo matig dat het tot 3 minuten voor het einde nog voor de gelijkmaker vreesde. Daarna stelde het alsnog orde op zaken.

Redactie/ANP
null Beeld

Ajax, met Theo Janssen en Dmitri Boelikin de hele wedstrijd op de bank, verhuisde binnen 3 dagen van het imposante Old Trafford naar het kleine Woudestein, een stadion dat niet eens plaats kan bieden aan alle supporters van de Amsterdamse club die naar Manchester reisden.

Helaas voor trainer Frank de Boer wekte zijn ploeg de indruk dat het zich in het kleine onderkomen van Excelsior maar moeilijk kon motiveren. Ajax startte zo gemakzuchtig dat het leek alsof het vergeten was dat de laatste twee uitduels bij de tweede club van Rotterdam slechts 1 punt opleverden.

De regerend kampioen kwam in de 22ste minuut toch op voorsprong omdat Ricardo van Rhijn met een prachtige voorzet Aras Özbiliz bereikte (0-1). Een paar minuten na de openingstreffer kreeg Excelsior een ideale mogelijkheid voor de gelijkmaker.

Edwin de Graaf mocht een strafschop nemen, nadat Van Rhijn de doorgebroken Tim Vincken had gevloerd. De routinier van de thuisclub stuitte vanaf 11 meter echter op doelman Kenneth Vermeer.

Rangelo Janga claimde in de 39e minuut ook een strafschop, maar scheidsrechter Pol van Boekel beloonde de fraaie duik van de spits met een gele kaart. Even voor rust leek Siem de Jong zijn ploeg een makkelijke middag te bezorgen: 0-2.

Ajax bleek echter niet in staat het duel rustig uit te spelen. Jurgen Mattheij gaf Excelsior na 67 minuten toch weer het gevoel dat een stunt tot de mogelijkheden behoorde (1-2).

Trainer De Boer vreesde kennelijk ook voor een tweede tegentreffer en bracht zelfs André Ooijer als extra verdediger. Tot opluchting van de voormalige topverdediger maakte De Jong in de 87ste minuut met zijn tweede treffer aan alle onzekerheid een einde: 1-3. Jan Vertonghen tekende in de slotminuut zelfs nog voor de geflatteerde 1-4.

VAN MINUUT TOT MINUUT:

14.18: Eindsignaal.

14.17: Siem de Jong en Jan Vertonghen zorgen voor de bevrijding aan Amsterdamse kant. Ajax loopt zelfs bijna uit naar 1-5. Al met al een geflatteerde uitslag. De bezoekers zijn beter, maar het had ook zomaar 2-2 kunnen worden.

14.15: GOAL! 1-4 Ajax.

14.11: GOAL! 1-3 Ajax.

14.08: Derde wissel Ajax:
Frank de Boer brengt André Ooijer voor Özbiliz en wil de boel duidelijk op slot gooien. Meegereisde Ajax-fans balen van wissel en schreeuwen om Bulykin.

14.03: Wissel Excelsior:
Te Vrede voor Schenkeveld.

14.02: Geplaatst schot Özbiliz gered door De Ruiter. Eerstgenoemde had met beetje geluk vandaag er al drie gemaakt.

14.01: Ajax bijt weer eens van zich af. Alderweireld zorgt met een poeier van dertig meter bijna voor de bevrijding voor de Amsterdammers. De Ruiter moet loslaten, hoekschop.

14.00: Wissel Excelsior: Vorthoren vervangt doelpuntenmaker Mattheij.

13.57: Ajax staat weer met elf man na een dubbele wissel. Aissati komt in het veld voor Koppers, die al geblesseerd naar de kleedkamer is gedragen. Ebecilio vervangt Lodeiro.

13.54:
Oei! Daar is zelfs bijna de gelijkmaker. Vertonghen kan net op tijd ingrijpen voordat de ontsnapte Alberg kan scoren.

13.53:
Op het moment dat Ajax even met tien man staat - Dico Koppers verlaat geblesseerd het veld - kopt Jurgen Mattheij de aansluitingstreffer tegen de touwen. De Boer was al niet in blij, maar is nu razend.

13.53: GOAL! 1-2 Excelsior.

13.49: Özbiliz komt naar binnen en plaats de bal. Man van de wedstrijd (én de week) heeft pech: lat.

13.48: Harde vrije trap
Vertonghen over de grond gered door De Ruiter.

13.43: Ajax denkt al binnen te zijn, maar dat is nog zeker niet het geval. Vermeer gaat onder een voorzet door, Maatsen is verrast en vergeet in te koppen. In het vervolg komt de bal bij Vincken, die móet scoren, maar Vermeer redt op sublieme wijze.

13.40: Excelsior leeft op, gesteund door het publiek. Voorzet Maatsen voor het inkoppen voor Janga, maar de aanvaller kopt onder de bal door. Via de rug van Alderweireld is het nog bijna 1-2, hoekschop.

13.36: Was het een voorzet of een schot? Hoe dan ook, Van Rhijn scoort bijna voor Ajax. De Ruiter maakt er een hoekschop van.

13.31: Tweede helft op Woudestein is begonnen.

13.17:
Het is Siem de Jong die een corner van Eriksen binnenkopt in de blessuretijd van de eerste helft. Daarna is het gelijk rust. 0-2, maar het had ook zomaar 2-2 of 3-3 kunnen staan.

13.16: GOAL! 0-2 Ajax.

13.14: Frank de Boer kijkt normaal gesproken al boos, maar is nu laaiend op zijn laks acterende ploeg. De Amsterdammers laten Excelsior steeds meer het spel maken.

13.11:
Het lijkt erop dat Van Boekel gelijk heeft en Janga niet geraak wordt. Feit blijft dat Ajax zéér goed wegkomt. Als de spits van Excelsior 'gewoon' was doorgelopen, scoort hij de 1-1.

13.10:
Janga gaat geheel vrij op doelman Vermeer af, passeert de Ajax-sluitpost en gaat naar de grond. Van Boekel fluit, weer een strafschop (en rood)? Nee, geel voor Janga voor een schwalbe, oordeelt de scheidsrechter.

13.01: Excelsior durft wat meer. Voorzet Vincken wordt door Jansen naast gekopt, daar had meer ingezeten.

12.56: MIS! Kenneth Vermeer pakt de zwakke inzet van De Graaf.

12.56: PENALTY!
Voor Excelsior. Van Rhijn maakt in het strafschopgebied een overtreding (geel) op Vincken. Van Boekel twijfelt geen seconde en fluit.

12.53: Het is Aras Özbiliz, de man in vorm bij Ajax, die scoort. Na een prachtige voorzet van Ricardo van Rhijn rondt de in Turkije geboren Armeen een mooie Ajax-aanval even mooi af. Hij neemt de bal net als hij op de grond neergekomen is met de binnenkant van de voet, doelman De Ruiter is kansloos.

12.51: Laks verdedigen van Sulejmani leidt tot een Rotterdamse voorzet. Ook Van Rhijn let niet goed op, Vincken kan bijna inglijden. Bal gaat net over, Ajax ontsnapt.

12.49:
Jange is slimmer dan Alderweireld en gaat er vandoor. Vertonghen redt met een sliding in het strafschopgebied en raakt daarbij - zonder dat hij het doorheeft - de bal met de hand. Van Boekel staat er met zijn neus bovenop en maakt het 'niets aan de hand'-gebaar.

12.43: Afstandschot Siem de Jong mist precisie, De Ruiter pakt op. Twee minuten later zoekt Özbiliz in een door Sulejmani opgezette counter de verre hoek, naast. Misschien iets te zelfzuchtig.

12.38: Lodeiro kan bijna profiteren van een foutje van De Graaf. Uruguyaan schiet hard, maar onzuiver: twee meter naast, terwijl afspelen naar Özbiliz misschien een betere optie was geweest.

12.35: Özbiliz schiet een vrije trap tegen een Excelsior-hand op. Arbiter Van Boekel fluit, penalty? Nee, hij laat de vrije trap overnemen wegens te vroeg uitlopen van een Samuel Scheimann (geel). De tweede poging van Özbiliz is eenvoudig te vangen door doelman De Ruiter.

12.30: Aftrap in Rotterdam!

12.21: Zowel voor de spelers als supporters van Ajax zal het wennen zijn. Van feeërieke Old Trafford (68.000 toeschouwers) naar het kunstgras van Woudestein, waar je de straat buiten het stadion bij de cornervlag kan zien liggen, van het uitvak in Manchester (3.700) naar een stadion in Rotterdam-Oost dat minder stoeltjes herbergt (3.500).

12.18: Ook voor Excelsior staat er veel op het spel. De Rotterdammers zijn door de verrassend overwinning van De Graafschap gisteren bij Roda JC (0-2) voorlopig hekkensluiter in de Eredivisie. Ook concurrent VVV-Venlo won, overtuigend, met 3-1 van Heracles.

12.16: Ajacied in de warming-up.

12.06: Opstelling Excelsior: De Ruiter, Scheimann, Schenkeveld, Nieveld, De Graaf; Mattheij, Alberg, Jansen; Vincken, Janga en Maatsen.

12.00: Opstelling Ajax: Vermeer, Van Rhijn, Alderweireld, Vertonghen, Koppers; De Jong, Anita, Eriksen; Özbiliz, Lodeiro en Sulejmani.

11.56:
Trainer Frank de Boer posteert Nicolas Lodeiro in de punt van de aanval. Dico Koppers start weer als linksback en Vurnon Anita mag op zijn favoriete positie op het middenveld voetballen.

11.55:
Ajax begint zonder Theo Janssen en Dmitri Bulykin aan de uitwedstrijd. Beide spelers starten op de bank.

11.54: Goedemorgen!
Ajax neemt het om 12.30 uur op tegen degradatiekandidaat Excelsior. Voor wie denkt dat het een makkie wordt voor de Amsterdammers: de laatste twee keer dat de titelverdediger op bezoek ging in Kralingen werd er niet gewonnen. In 2010 werd het 2-2, in 2007 won Excelsior verrassend met 2-1.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over