De jaren tachtig slaan toe

DEN HAAG - Ook milieuminister Jacqueline Cramer dreigt ingehaald te worden door haar activistische verleden in de jaren tachtig. Haar naam prijkt onder een steunbetuiging aan krakersblad Bluf!.

In een advertentie in de Volkskrant van 21 juni 1986 verklaarden tientallen personen en instanties zich 'verantwoordelijk' en 'opdrachtgever' van de publicatie in Bluf! van gestolen documenten over kerncentrales. De inbraak in het ministerie van Economische Zaken waarbij de documenten werden buitgemaakt, werd onlangs opgebiecht door GroenLinkser Wijnand Duyvendak. Toen bleek dat Bluf! ook adressen van ambtenaren had gepubliceerd, stapte hij op als Kamerlid.

Cramer weet niet meer hoe haar tot 'Jaqueline Kramer (voorz. Milieudefensie)' verbasterde naam onder de advertentie komt. Ze laat dat uitzoeken. VVD en de PVV willen opheldering van Cramer en premier Balkenende. Die liet gisteren weten het onderzoek af te wachten.
''Heeft Balkenende er met Cramer over gesproken bij haar aantreden?'' vraagt VVD-Kamerlid Neppérus zich af. De PVV wil dat Cramer zich in de Kamer komt verantwoorden.

Coalitiepartijen CDA en PvdA nemen de zaak luchtiger op. ''Een advertentie ondertekenen is iets anders dan inbreken,'' zegt CDA-Kamerlid Liesbeth Spies. Cramers eigen partij, de PvdA, beschouwt de kwestie als afgedaan. ''Ze zegt dat ze nooit toestemming heeft gegeven haar naam te gebruiken,'' zegt PvdA'er Jeroen Dijsselbloem. (HET PAROOL)

Milieuminister Jacqueline Cramer in de Tweede Kamer. Minister Jacqueline Cramer (Milieu) distantieert zich van ondersteuning van het actieblad 'Bluf!', dat in 1986 dreigde te worden vervolgd voor het publiceren van gestolen stukken van het ministerie van Economische Zaken. Archieffoto ANP/Valerie Kuypers Beeld
Milieuminister Jacqueline Cramer in de Tweede Kamer. Minister Jacqueline Cramer (Milieu) distantieert zich van ondersteuning van het actieblad 'Bluf!', dat in 1986 dreigde te worden vervolgd voor het publiceren van gestolen stukken van het ministerie van Economische Zaken. Archieffoto ANP/Valerie Kuypers
Meer over