De Janoekovitsj-leaks: uit een meer worden corruptie-bonnetjes opgedoken

Behalve gouden kranen, een verzameling oldtimers en andere bewijzen van goede smaak, lagen er ook duizenden documenten in en om de villa van Viktor Janoekovitsj, de verdreven president van Oekraïne. Journalisten hebben deze nu gepubliceerd op de website 'Janoekovitsj-leaks'.

Sacha Kester
Leden van de oppositie in een van de huizen van Janoekovitsj Beeld getty
Leden van de oppositie in een van de huizen van JanoekovitsjBeeld getty

Voor zijn vlucht heeft Janoekovitsj geprobeerd de documenten te vernietigen door ze in brand te steken of in een meer te gooien. Vrijwilligers zijn hierop in het meer bij de villa gedoken om de papieren te redden, die daarna werden gedroogd in het boothuis van Janoekovitsj.

Een van de journalisten van de Kyiv Post, Katya Gortsjinkaja, plaatst regelmatig foto's van de gevonden documenten op twitter.

Er lagen onder meer duizenden rekeningen waaruit valt op te maken hoeveel de inrichting en het onderhoud van de villa Janoekovitsj eigenlijk heeft gekost. 1,7 miljoen euro aan decoraties voor de eetkamer bijvoorbeeld, 700.000 euro voor een systeem om het gazon te besproeien en 12.500 euro aan tafelkleden, enzovoorts, enzovoorts.

Er werd niet bezuinigd op zijn bescherming: er liggen rekeningen van de duurste kogelvrije vesten en wapens. Er was ook een lijst met namen van activisten en journalisten die extra in de gaten werden gehouden.

undefined

Meer over