De Jager wil bonusverbod niet uitbreiden

Minister Jan Kees de Jager van Financiën voelt er niet voor om bonussen bij banken wettelijk te maximeren op 25 procent. Het CDA wil zo'n maximum vastleggen als banken niet uit eigen vrije wil stoppen met het uitkeren van maatschappelijke onverantwoorde bonussen.

ANP
Jan Kees de Jager. Beeld afp
Jan Kees de Jager.Beeld afp

De Jager vindt het kabinetsbeleid over bonussen voldoende. Banken die steun hebben gekregen van de staat, mogen geen variabele beloningen uitkeren zolang ze niet alle steun hebben terugbetaald. Maar een CDA-denktank wil verdergaan. De Jager steunt het morele beroep, maar ziet een 'beperkte rol' voor de minister van Financiën.
Eerder stelden PvdA en SP al een totaal bonusverbod voor, ook voor banken die geen steun hebben gehad van de overheid. CDA-Kamerlid Elly Blanksma heeft een maximale variabele beloning van 25 procent voor ogen voor al het personeel van een bank. Als de sector niet zelf maatregelen neemt, overweegt ook zij een initiatiefwetsvoorstel in te dienen.

Blanksma wil ook dat bekeken wordt of de staat een 'gouden aandeel' kan krijgen in de belangrijkste banken in Nederland. Nu heeft de staat weinig in te brengen als een bank door activistische aandeelhouders in een bepaalde richting wordt gedwongen.

Meer over