De jager opgejaagd: drone speurt stropers in Afrika op

Naast wilde roofdieren en activisten hebben stropers in Afrika er een nieuwe vijand bij: een drone. Het apparaat is ontwikkeld door de Amerikaanse start-up Airwave en heeft inmiddels al een aantal succesvolle tests in Kenia uitgevoerd.

Thomas van der Kolk
Neushoorn loopt in de weg. Beeld YouTube
Neushoorn loopt in de weg.Beeld YouTube

Dat schrijft technologiesite TechCrunch. Het onbemande vliegtuigje maakt onder andere gebruik van infraroodcamera's die beelden verzenden die live op afstand bekeken kunnen worden, aldus de makers. Dit omdat stropers in Afrika vaak 's nachts op pad gaan. De drone is bedoeld om neushoorns of olifanten te beschermen tegen stropers die de dieren doodschieten om aan ivoor te komen. Volgens Airwave zijn er alleen al in 2013 50 neushoorns doodgeschoten in Kenia.

Op eigen houtje
De beheerders van de drone kunnen vliegroutes instellen, maar het apparaat kan ook op eigen houtje rondvliegen. De drone kan vrij laag vliegen, tussen de 30 en 120 meter hoog, om zo nauwkeurige beelden te kunnen maken. Zo moeten stropers niet alleen opgespoord, maar ook afgeschrikt worden.

Airwave hoopt met het maken van nieuwe drones de publieke kennis van drones te vergroten en vooral de aandacht te vestigen op de positieve kanten van de onbemande vliegende toestellen. Later dit jaar hoopt Airwave drones op commerciële basis te kunnen gaan produceren.

Infrarood-beeld van de drone Beeld YouTube
Infrarood-beeld van de droneBeeld YouTube
Meer over