Update

De ijspret is na dit weekend voorlopig voorbij

Duizenden mensen maken zich dit weekeinde op voor misschien wel de laatste ijspret van deze winter. Volgens meteorologen zet de dooi vanaf morgen definitief in. Uit de meeste berekeningen blijkt dat de dooi daarna doorzet, wat betekent dat de ijspret voorbij is.

ANP/Redactie
Schaatsliefhebbers draaien hun rondjes op de ijsbaan van Hardinxveld - Giessendam. © ANP Beeld
Schaatsliefhebbers draaien hun rondjes op de ijsbaan van Hardinxveld - Giessendam. © ANP

In het hele land staan vandaag en morgen daarom nog tientallen schaatstochten op het programma.

De rayonhoofden van de Vereniging De Friesche Elf Steden concludeerden eerder dat het ijs voor de 'tocht der tochten' te dun is, maar desondanks wordt ook in Friesland dit weekeinde volop geschaatst. Vooral vandaag staan er de nodige wedstrijden gepland.

Recordaantal ijsdagen sinds 1986
Het was in de afgelopen nacht weer tamelijk koud, met bijna min 17 graden in Lelystad, aldus WeerOnline. Dit weerbureau meldt ook dat er sinds 1986 niet zoveel ijsdagen in februari zijn geweest als dit jaar.

MeteoConsult meldt dat de eerste 10 dagen van februari de koudste eerste 10 dagen van februari zijn geweest in 95 jaar. Gemiddeld over dag en nacht lag de temperatuur in landelijk hoofdstation De Bilt op -7,0 graden. Sinds het begin van de meetreeks in 1901 waren de eerste 10 dagen van februari alleen in 1917 nog kouder. Toen vroor het gemiddeld 7,2 graden.

Dooi en gladheid
Het KNMI ziet morgenochtend de bewolking vanuit het noorden toenemen. In de loop van de middag gaat het in het westen en noorden licht dooien. WeerOnline verwacht volgende week door neerslag veel gladheid.

Geblesseerden
Het voorlopig laatste weekend dat er geschaatst kan worden op natuurijs brengt ook heel wat geblesseerden met zich mee. Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) had gisteren de drukste dag met geblesseerde schaatsers. Op de spoedeisende hulp meldden zich 77 mensen, met in totaal 51 breuken en 26 overige verwondingen. Een gebroken pols kwam het meeste voor, maar liefst 26 keer. Dat heeft het ziekenhuis vandaag laten weten.

De Leeuwarder gipsmeesters kregen gisteren verder onder meer 5 gebroken onderarmen, 6 bovenarmen, 5 schouders, 5 heupen en 2 enkels te verwerken. Ook meldden zich schaatsers met kneuzingen en wonden.

Extra personeel
Het totale aantal ijsslachtoffers dat zich sinds zaterdag 4 februari in Leeuwarden meldde, komt daarmee op 264. Vandaag en morgen zet het ziekenhuis extra mensen in.

Ook het Diaconessenhuis in Meppel heeft flinke maatregelen genomen om dit weekend schaatsers met letsel op te kunnen vangen. Morgen doen in de regio naar schatting 80.000 mensen mee aan de Hollands Venetiëtocht. Er is extra personeel ingezet en er worden bedden vrijgemaakt, aldus een woordvoerder vandaag. 'Als maar een half procent van de deelnemers zich bij ons meldt, dan zijn dat er al honderden.' Militairen uit Havelte zijn ingeschakeld om de gipskamer te versterken.

undefined

Meer over