De harde lessen van de marathon in 42.195 woorden

Zondag is de marathon van Amsterdam weer. Job Pennekamp (28) liep hem twee keer en schreef het boek Nooit Meer Bananen. De eerste keer kwam hij hard in aanraking met de wetten van de wedstrijd: hij belandde in het ziekenhuis.

Frank Hettinga
Job Pennekamp tijdens de marathon van Amsterdam in 2017. Beeld Job Pennekamp
Job Pennekamp tijdens de marathon van Amsterdam in 2017.Beeld Job Pennekamp

Bananen zijn vanwege de snelle suikers perfect voor hardloopwedstrijden. Maar bananen eet Job Pennekamp dus nooit meer. "Nee, helemaal niet meer man. Dat is echt zo. Die smaak associeer ik met heel diep in de wedstrijd zitten, me fysiek zó slecht voelen. Als ik er nu één zou eten, zou alle plezier uit mijn lijf verdwijnen."

Dan denkt hij meteen terug aan zijn eerste marathon van Amsterdam, in 2013. Na 39 kilometer ging het helemaal mis. "Ik werd wakker tegen een boom in het Vondelpark, zag lijkbleek en herinnerde me niks meer van de laatste vijf minuten." Hij raakte bewusteloos door uitdroging. Met 42 graden koorts werd hij naar het ziekenhuis afgevoerd.

Mentaal niet fris
Een week lag Pennekamp, geboren in Hoofddorp, ziek in bed. Mentaal heeft hij er veel langer last van ondervonden. "Ik ben zo erg over mijn eigen grens gegaan dat ik een jaar lang geen zin meer in lopen had. Ik was niet fris meer in mijn hoofd. Daarna kwam die honger weer, de ambitie."

De schrijver leerde: een marathon, die loop je niet zomaar. De tweede keer, pas vier jaar later, in 2017, was hij een stuk beter voorbereid. Aan de hand van nauwgezette trainingsschema's en drie halve marathons snelde hij naar een tijd van 3:14:41.

Nooit meer bananen, uitgegeven in eigen beheer, telt 42.195 woorden: precies de afstand in meters van de marathon. In 42 hoofdstukken, ofwel 42 kilometers, beschrijft Pennekamp hoe hij zijn laatste marathon beleefde. Tussendoor blikt hij terug op zijn eerste marathon én neemt de lezer mee naar het Amsterdam langs het parkoers.

Niet onverantwoord hard rennen
"Het boek is herkenbaar voor iedereen die een marathon heeft gelopen. Tegelijkertijd zitten er veel tips en tricks in voor mensen die er een willen lopen. En het is ook voor niet-lopers die alleen maar nieuwsgierig zijn naar hoe het voelt om tot het uiterste te gaan tijdens een marathon."

Maar een goede voorbereiding of niet. Pennekamp bleef onzeker. Kon hij het wel aan? Bovendien had hij zijn ouders en vriendin beloofd niet onverantwoord hard te rennen. "Ik kon het niet maken om weer out te gaan. Dan zou ik een groot probleem met mijn moeder hebben."

Job Pennekamp tijdens zijn boekpresentatie in het Olympisch Stadion. Beeld Job Pennekamp
Job Pennekamp tijdens zijn boekpresentatie in het Olympisch Stadion.Beeld Job Pennekamp

Daarom ging hij de tweede keer niet te snel van start en bouwde de wedstrijd goed op. "Als je voelt dat je te hard gaat, ben je al te laat. Je kunt niet meer afremmen en energie bijtanken."

Overwinningsgevoel
Bij kilometer 39, in het Vondelpark, liep hij langs de plek waar hij knock-out ging. "Dat besefte ik wel. Een bijzonder moment. Ik dacht: ik loop nu verder dan ik ooit gelopen heb. Dat gaf echt een overwinningsgevoel."

Misschien was kilometer 30 nog wel belangrijker. Ervaren lopers weten: dan begint de marathon pas echt. Het doorbijten, pijn lijden. "Maar ik besefte juist dat het goed ging, dat ik het ging halen. Ik had nog veel energie over. Ik dacht: fuck it. Het is nog een uurtje. Nu moet ik gewoon beuken. Versnellen. Gáán. Dat ik dat ook kon, voelde echt top. Je bent goed genoeg. Je hoeft niet onzeker te zijn."

Koppig
Nam Pennekamp met zijn versnelling niet een groot risico, nadat het de eerste keer zo slecht afliep? "Ik blijf toch sportman. Ik ben competitief." Lachend: "En koppig. Ik wil het beste eruit halen. Daar hoort risico bij. Maar ik wist, ik voelde dat ik het aan kon. En dan moet je het ook gewoon doen."

Meer over