De grote vrijwilligerstest

Welk vrijwilligerswerk past bij u? Zaterdag staat in PS van de Week een test. Hier vindt u alle vacatures.

Louis Bollee
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Werken met kinderen

Lees voor aan kinderen
Als voorlezer van de VoorleesExpress gaat u elke week een uurtje naar uw 'eigen' gezin met kinderen met een taalachterstand, die u in twintig weken enthousiast maakt voor lezen. Samen met de ouders ontwikkelt u een voorleesritueel dat zij op den duur van u overnemen. U wordt voorbereid door middel van een training en begeleid door een coördinator. (1 uur p.w.)

Help jong talent
De Weekendschool geeft talentvolle leerlingen uit Zuidoost, Noord en Nieuw-West elke zondagochtend de kans om hun horizon te verbreden met extra lessen. Word gastdocent of begeleider. (flexibel)

Werken met jongeren

Neem een thuisloze jongere mee uit
Als maatje van een thuisloze jongere gaat u elke week samen op stap. Stichting Don Bosco Jonathan stelt voor elke ontmoeting €17,50 beschikbaar, waarvoor jullie kunnen lasergamen, zwemmen, of bijvoorbeeld schaatsen huren. (wekelijks, in overleg)

Werken met ouderen

Organiseer een filmmiddag
Elke eerste maandag van de maand organiseert u een muzikale filmmiddag in woon- en zorgcentrum Vondelstede. U geeft een korte inleiding op de film en serveert met andere vrijwilligers koffie en thee. (2 uur p.m.)

Ga op pad met uw oude buurtjes
Met wat hulp kunnen ouderen in De Jordaan langer zelfstandig blijven wonen. Als burenhulp gaat u mee naar de supermarkt of dokter, laat u de hond uit of maakt u samen met de oudere een wandeling door de buurt. (flexibel, in overleg)

Werken met gehandicapten

Speel hockey met gehandicapten
Elke zaterdag spelen in Zuidoost volwassenen én kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking rolstoelhockey. U begeleidt de spelers en je helpt bij het aankleden en de lunch. (2 uur p.w.)

Coach voetballers met een beperking
Als vrijwilliger bij stichting Prisma begeleidt u mensen met een verstandelijke beperking tijdens het voetballen. U coacht, enthousiasmeert en zorgt dat iedereen een leuke middag heeft en dat iedereen daarna weer veilig thuiskomt. (2-4 uur p.w.)

Werken met homo's en lesbo's

Word een buddy
Via De Regenboog Groep kunt u zich na een training voor langere tijd inzetten als buddy van een homoman, lesbische vrouw, biseksueel of transgender die een moeilijke tijd doormaakt. (flexibel, in overleg)

Werken in een bestuur

Promoot het Vondelpark
De Vereniging Vrienden van het Vondelpark is op zoek naar een vrijwilliger met een achtergrond in public relations en communicatie die zich wil inzetten voor de goede zaak. (2-4 uur p.w.)

Help de Dierenbescherming
Het bestuur van de Dierenbescherming Amsterdam zoekt een penningmeester met grote betrokkenheid bij dierenwelzijn en ruime werkervaring in de financiële sector. (10 uur p.m.)

Werken op een kantoor

Stuur gereedschap naar Afrika
Er is een plek vrij op het kantoor van Gered Gereedschap, een stichting die ieder jaar 100.000 stuks gereedschap inzamelt en verstuurt naar Afrika, Azië en Latijns-Amerika. (8-12 uur p.w.)

Steun oorlogsslachtoffers
War Child heeft iemand nodig die als management assistant de organisatie secretarieel kan ondersteunen. U beheert mails, plant vergaderingen en neemt de telefoon op in hun kantoor in De Pijp. (16-24 uur p.w.)

Werken met dieren

Knuffel kleine dieren
Een paar keer per week mogen kinderen de kippen, cavia's, konijnen en de schildpad van Kinderboerderij De Pijp een half uurtje knuffelen. Als vrijwilliger houdt u een oogje in het zeil. De boerderij is ook nog op zoek naar een handige klusjesman. (1u p.w.)

Verzorg paarden en pony's
De Stichting Paardenopvang Amsterdam vangt sinds 2004 paarden en pony's op die nergens anders terechtkunnen. De stichting is met spoed op zoek naar mensen die de ruim dertig dieren willen voeren en poetsen én willen helpen de stallen uit te mesten. (flexibel)

Neem een poes in huis
Dierenopvangcentrum Amsterdam is op zoek naar pleeggezinnen die poezen in huis willen nemen die aan chronische stress lijden. Ook hebben sommige katten een medisch probleem waarvoor ze langdurig moeten worden behandeld. Voor de kat is het veel gezelliger als dit in een pleeggezin kan.

Pas op een huisdier
Als oudere vrijwilliger kunt u via Oopoeh voor korte (of langere) tijd passen op het huisdier van een ander. Dat brengt leven in de brouwerij en het baasje laat zijn huisdier gerust achter bij de oppasopa of -oma.

Werken in de natuur

Doe natuurbeheer
De Riethoek is een natuurgebied in Zuidoost met een moerasgedeelte én hooilanden vol wilde bloemen. Af en toe is hier zelfs de zeldzame ijsvogel te zien. Jij onderhoudt het terrein door te wieden, te zaaien en te snoeien. (4 uur p.w.)

Snoei het Bos
Na een cursus in flora en fauna helpt u bij het onderhouden van de kwetsbare Heemtuin op het Vogeleiland. U snoeit, zaait, plant, maait, en verwijdert riet om de Heemtuin in stand te houden. (2x4u p.w.)

Meer over