De Franse cicaden zijn in Amsterdam ontwaakt en zingen

Bij de Hermitage en bij de Westertoren in Amsterdam zitten Zuid-Franse cicades in de bomen. Op warme zomeravonden is het gonzende geluid duidelijk te horen.

Kirsten Dorrestijn
De insecten zitten onder andere in de bomen bij de Hermitage. Beeld anp
De insecten zitten onder andere in de bomen bij de Hermitage.Beeld anp

De mediterrane insecten zijn meegekomen in geïmporteerde iepen uit Avignon. De cicades werden in al 2010 ontdekt, maar pas sinds deze week is het gezang duidelijk te horen. Voorgaande zomers waren waarschijnlijk te nat. De larven, verstopt in de kluit van de boom, hebben al die jaren overleefd.

De Cicada orni, kraakcicade, is een algemene soort in het Middellandse Zeegebied. Bioloog Baudewijn Odé, specialist in bioakoestiek van sprinkhanen, krekels en cicaden, ontdekte de soort destijds. 'Mijn broer woont aan de overkant van de Amstel en maakte me attent op het gezang. Ik ben het gaan onderzoeken.'

De cicaden die nu te horen zijn, zijn afgelopen week uit de grond gekropen en verveld tot volwassen dier. Het gaat bij de Hermitage (Nieuwe Keizersgracht) om zo'n twintig exemplaren. Op de boomschors weet Odé er zo één aan te wijzen. Een paar centimeter onder het insect hangt een beige huidje. 'Deze is net verveld en zit nu op te drogen.' Over de gracht galmt een heel cicadekoor.

Of de kraakcicade zich succesvol weet voort te planten in Nederland, wordt pas in 2015 bekend: de larven blijven vijf jaar in de grond voor ze zich verpoppen. De exemplaren die nu te horen zijn, komen nog uit eitjes die in Avignon zijn gelegd.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over