Straatbeeld

De Ferdinand Bolstraat is een zooitje met potentie (***)

Het begint weer ergens op te lijken in de Ferdinand Bolstraat, die door de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn al jaren vol stond met hekken.

Hans van Lissum
Ferdinand Bolstraat Beeld Mats van Soolingen
Ferdinand BolstraatBeeld Mats van Soolingen

Nu de grote kanariegele bouwkranen van de Noord/Zuidlijn na jaren zijn verwijderd, verdwijnen ook de hekken in de Ferdinand Bolstraat langzaamaan. Dat zorgt voor een begrijpelijke jubelstemming bij de jarenlang geplaagde winkeliers, die waarschijnlijk een fles champagne laten knallen bij elk verwijderd hek. Ze leden er dan ook nogal onder: mensen houden van winkelen, maar bij voorkeur niet in een lawaaiige, krappe bouwput.

Er staan nog steeds veel hekken, maar de tijdelijke inrichting begint zich al af te tekenen. Begin volgend jaar wordt begonnen met het inrichten van de zogeheten Rode Loper, die in 2017 klaar moet zijn. Omdat doorgewinterde Amsterdammers dat soort gemeentebeloftes wijselijk met een korrel zout nemen, is het verreweg het verstandigst te proberen zoveel mogelijk aan deze tijdelijke situatie te wennen.

Fijne fietspaden
Allereerst is het een verademing om niet meer met samengeknepen billen over een smal, half fietspad te hoeven slingeren. Voorheen moesten fietsers moeizaam manoeuvreren langs groepjes toeristen en trage bakfietsmoeders, en soms zat er niets anders op dan een stuk stoep mee te pakken, wat weer kon leiden tot schrammen en/of scheldkanonnades. De nieuwe fietspaden zijn rood en breed en je fietst er niemand in de weg. Van de Albert Cuyp naar de Ceintuurbaan suis je in één rechte beweging naar je bestemming.

Andersom is het vreemder aangepakt: dat pad loopt in een kronkel, waardoor de paden ter hoogte van de Eerste Jan Steenstraat samenkomen. Omdat daar geen fysieke afscheiding tussen de paden zit, is het dus alsnog mogelijk om tegenliggers gemeen in de wielen te fietsen als je even niet oplet - en opletten moet je, want ook van links en rechts schieten fietsers en brommers de onoverzichtelijke straten uit.

Planologisch zal dit de meest logische oplossing zijn geweest, maar toch krijg je het gevoel dat het handiger had gekund. Wie nu de bocht naar de Albert Cuyp nadert, komt alsnog in een verwarrende brij van verkeer terecht.

Ongestoord flaneren
Verder is de Ferdinand Bol nog steeds een zootje, maar wel een zootje met potentie. Nu de kranen en veel hekken weg zijn, valt weer op hoe prettig breed de straat is, en het is de bedoeling dat Amsterdammers die daar dringend behoefte aan hebben er straks ongestoord kunnen flaneren.

Nu liggen nog overal die verfoeide betonnen legoblokken, maar er staan ook al een paar nieuwe bankjes. Dat zijn geen saaie stukken straatmeubilair zoals je ze overal ziet, maar uit rustiek hout gezaagde banken vol knoesten. Je verwacht ze eerder in een gerenoveerd stadspark dan in een straat als de Ferdinand Bol, maar ze stralen rust uit, en dat vooral zal bewoners en winkeliers deugd doen.

Meer over