De FBI wantrouwde Steve Jobs

De FBI heeft documenten vrijgegeven waaruit blijkt dat de Amerikaanse overheid Steve Jobs niet helemaal vertrouwde. Terwijl Jobs respect afdwong als innovatieve denker, werd zijn eerlijkheid en gevoel voor moraal in twijfel getrokken. Ook is nu bekend geworden dat Jobs in de jaren '80 met de dood is bedreigd.

Redactie
Steve Jobs. Beeld afp
Steve Jobs.Beeld afp

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI dook in het privéleven van de oprichter van technologiegigant Apple toen er in 1991 sprake van was dat Jobs door George W. Bush zou worden aangesteld als adviseur.

Volgens het FBI rapport gaven diverse ondervraagde personen die hem goed kenden of met hem samenwerkten aan dat Steve Jobs de waarheid vaak verdraaide om zijn doelen te bereiken. Anderen gaven aan dat het moeilijk samenwerken was met de Apple- topman, onder andere vanwege zijn temperamentvolle karakter.

Bomdreiging
De documenten onthullen ook dat Jobs in 1985 bedreigd zou zijn met een bomaanslag op zijn leven, in een poging om hem af te persen. Ook zijn bekering to het Boeddhisme en zijn toegegeven drugsgebruik werden door de FBI onder de loep genomen.

Bovengenoemde aantijgingen weerhielden de toenmalige president er overigens niet van om Jobs als onbetaalde adviseur op het gebied van exportbeleid aan te nemen.

Steve Jobs overleed in oktober 2011 na een jarenlange strijd tegen kanker.

Download hier het FBI rapport over Steve Jobs

Meer over