Overzicht

De ene kerstmarkt is de andere niet: dit zijn de leukste

Glühwein, warme choco en talloze lichtjes kan je bij iedere kerstmarkt wel vinden. Deze kerstmarkten doen nét wat meer.

Steffi Posthumus
Die glühwein en kerstmeuk kennen we nu wel. Op deze kerstmarkten valt er meer te beleven. Beeld anp
Die glühwein en kerstmeuk kennen we nu wel. Op deze kerstmarkten valt er meer te beleven.Beeld anp

Kesmarkt
Als we Kesbeke directeur Oos moeten geloven, is Bos en Lommer een van de laatste volksbuurten van Amsterdam. Reden voor Oos om samen een feestje te vieren in Amsterdamse kerstsfeer. 'We hebben Amsterdamse zangertjes uitgenodigd, er is een dj en onze jongens hebben net een blokhutje geregeld. Er is een open podium, dus als je bijvoorbeeld goed kan drummen, kom dan vooral.' De opbrengsten gaan naar een goed doel in Bos en Lommer.
Vrijdag 15 en zaterdag 16 december
Adolf van Nassaustraat (ventweg Willem de Zwijgerlaan)

'Kijk, op de kerstmarkt in Keulen word je geknipt en geschoren waar je bij staat. Dat is niet ons idee. Het moet gewoon gezellig en laagdrempelig worden.' Beeld anp
'Kijk, op de kerstmarkt in Keulen word je geknipt en geschoren waar je bij staat. Dat is niet ons idee. Het moet gewoon gezellig en laagdrempelig worden.'Beeld anp

Past Present Parade
Zin om te kerstshoppen, maar zijn jouw unieke kerstcadeaus niet te vinden op een traditionele kerstmarkt? Voor creatieve kerstmarkt Past Present Parade, in de Amstelpassage van CS, ontwierp modedoerak Bas Kosters een aantal extreme kerstbomen. Niet extreem genoeg? Er zit in de passage ook iemand klaar om kerstige impulstattoo's te zetten. Nu al klaar met december? Op de markt kun je door een helderziende vast januari laten voorspellen.
Zaterdag 16 december (11.00-23.00)
Amstelpassage/Lil' Amsterdam

De boompjes van Kosters Beeld Lil Amsterdam
De boompjes van KostersBeeld Lil Amsterdam

De hoogste
Hoewel de traditionele glühwein, warme choco en kerstcadeautjes volop aanwezig zijn, mag de kerstmarkt van Floor17 zich toch onder het bijzondere soort scharen: 1. Ze hebben een curlingbaan, 2. Zowel die curlingbaan als de kerstmarkt vinden plaats op 85 meter hoogte, 3. Dat biedt toch net even een ander uitzicht over de stad.
Zaterdag 16 december (14.00-20.00)
Zondag 17 december (12.00-18.00)
Floor17, op het dak van Ramada Apollo Amsterdam Centre

Vorig jaar kon er ook al gecurld worden op het dakterras. Beeld Floor17
Vorig jaar kon er ook al gecurld worden op het dakterras.Beeld Floor17

Met een knipoog
Discosjoelen, eigen jingles maken, jatten uit 'De Diefstal' of meedoen in de levende kerststal van Eddie the Eagle ('De Herdertjes lagen bij Nahahachten. Ze hadden hun schaapjes geteld. Daar hoorden zij engelen zingen. AJAX!'). De Amsterdamse Kerstmarkt is er een met een knipoog. Niet alleen qua vertier, ook op de markt scoor je tal van geinige kerstcadeautjes: van het Dilemma op Dinsdag-boek tot werk van Amsterdamse kunstenaars.
Vrijdag 22 december (15.00-01.00)
Zaterdag 23 december (12.00-01.00)
De Kromhouthal

De Amsterdamsche Kerstmarkt laat zich misschien wel beter omschrijven als kerstfestival Beeld Vaag Photography
De Amsterdamsche Kerstmarkt laat zich misschien wel beter omschrijven als kerstfestivalBeeld Vaag Photography

Clubclosetsale
Nachtdieren die hun tassie of jassie na een bonte avond in de garderobe van onder andere De School, Claire of De Marktkantine hebben achtergelaten en nooit hebben opgehaald, vinden hun spullen misschien wel terug op de Meneer Nieges Kerstmarkt. Daar worden overblijfselen uit de garderobes van Amsterdamse clubs verkocht voor een leuke prijs. De opbrengst gaat (hallo, kerstgedachte!) naar het goede doel Het Vergeten Kind. Kunnen die kleren je gestolen worden? Losgaan in de schiettent, vozen met de kerstman in de photobooth of zelf poffertjes bakken kan ook.
Zaterdag 23 december (13.00-23.00)
Meneer Nieges

null Beeld Meneer Nieges
Beeld Meneer Nieges

Groot, groter, grootst
Go big or go home is het motto van de kerstmarkt in de RAI. Je vindt er vierkante kilometers vol kerstballen, oliebollen en wagonladingen engelenhaar, maar ook een giga schaatsbaan, mega reuzenrad, een heuse kermis, (silent) disco, een wellness hoek van Spa Zuiver, dé Coca-Cola truck, cinema en ander olijk kerstjolijt.
Vrijdag 22 december tot en met 1 januari
RAI

Het event moet het Nederlandse antwoord worden op Europese kerstmarkten. Beeld anp
Het event moet het Nederlandse antwoord worden op Europese kerstmarkten.Beeld anp

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over