De eerste prijs is een huis plus balkon met zon

AMSTERDAM - Een balkon op het zuiden, vlak bij het Vondelpark, meerdere kamers, een aparte badkamer en keuken. Welke student droomt er niet van?

In het Amsterdamse Bos hebben een paar honderd eerstejaars gisteren een greep gedaan naar zo'n kamer. Daar organiseerde de Intreecommissie van de UvA Get a Room. Er waren quizzen - met de thema's wetenschap, seks en drugs, en Amsterdam. Bij elke quiz was een kamer te winnen.

Op een grasveld staat een vak voor antwoord A en een vak voor antwoord B, waar de studenten in moesten gaan staan. Bij een fout antwoord is de kans op een kamer voorbij.

De eerste kamer komt van woningcorporatie Duwo. Nou ja, kamer, het is de woning in de buurt van het Vondelpark: een tweekamerappartement in de Ruysdaelstraat, 248 euro inclusief.

Daarvoor krijgen de studenten een aantal pittige vragen voorgeschoteld in de wetenschapsquiz. Smelt een ijsklontje met water erin in de magnetron? (Nee) Kun je een fata morgana fotograferen? (Ja) Kan water branden? (Nee).

De laatste tien kandidaten die overblijven in het winnaarvak, gaan allemaal iets exacts studeren. De alfa's hebben vast meer kans bij de andere twee thema's.
In de finale gaat het dan ook tussen twee scheikundestudentes. Zij moeten een inschattingsvraag beantwoorden om te bepalen wie er met de kamer naar huis gaat. Die luidt: hoeveel insectenpootjes zitten er gemiddeld in een chocoladereep? Renée Haver (18) zit met het antwoord twee, het dichtst bij het schokkende goede antwoord: acht!

De quizpresentator verwacht van haar te horen dat ze wanhopig op zoek is naar een kamer. Tot zijn verbazing moet de winnares hem bekennen dat ze eigenlijk niet heel hard op zoek was. ''Ik zou gaan samenwonen,'' zegt ze zacht. In IJmuiden, de stad waar ze vandaan komt, is een antikraakpand waar ze met haar vriend voor 160 euro kan wonen. Maar na de foto's op de brochure te hebben gezien, geeft ze de gewilde woning al een kans. ''Ik ga het in elk geval een maandje proberen.''

Lennert Boots wint het thema seks en drugs. Woningcorporatie ASVA heeft voor hem een driekamerappartement in Slotervaart voor 300 euro. Lisanne Karspen heeft de meeste vragen over Amsterdam goed. Ymere heeft voor haar voor 315 euro per maand een tweekamerwoning in de Turnerstraat, niet ver van het Olympisch Stadion. (MAIKE SMELT)

Meer over