PlusOpen

De dood is in het Afscheidscafé bespreekbaar

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: het Afscheidscafé.

TOM VAN MARREWIJK
null Beeld foto Roï Shiratski
Beeld foto Roï Shiratski

Het Mosplein in Noord krijgt een afscheidscafé, van Daisy Uitvaarten. "Hier kan worden gepraat over afscheid, de dood of juist de mooie dingen uit het leven," zegt Eveline Joppe (48). Met dit concept probeert ze afscheid bespreekbaarder te maken. "Het hoeft niet zo zwaar te zijn, door er over te praten leer je te relativeren. Eigenlijk word je er gelukkiger van, vreemd genoeg."

Waardig
Joppe verloor tien jaar geleden plotseling haar zus Margriet. Ze heeft een eigen evenementenbureau, dus vroeg haar familie of het haar mooi leek de uitvaart te regelen. Ze vond het heftig, maar ze deed het toch. "Voor ons was het belangrijk dat we waardig afscheid konden nemen op de manier die bij haar paste. We hebben niets door grote uitvaartmaatschappijen laten doen, want die zijn vaak onpersoonlijk. Ook vragen ze veel te veel geld, terwijl een uitvaart echt niet duur hoeft te zijn."

Uit het organiseren van de uitvaart haalde Joppe veel voldoening. Ze merkte dat de persoonlijke aanpak hielp bij het rouwproces. "Ik besloot een opleiding tot uitvaartverzorger te volgen. Ik wilde ook voor andere mensen zo'n mooi afscheid regelen."

Verlies
Joppe koos voor een locatie in Noord omdat ze er opgegroeid is. En volgens haar is er juist hier behoefte aan een café waar mensen hun hart kunnen luchten. Ze wil er ook sprekers uitnodigen. "Die kunnen het hebben over verlies, maar bijvoorbeeld ook over verzekeringen."

Ken jij een nieuw tentje? Vertel het ons en stuur een mailtje naar open@parool.nl

undefined

Afscheidscafé
Mosplein 22

Meer over