Plus

De cijfers: zo slecht was Duitsland niet

Voetbal, we vinden er alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Vandaag: wat leerde de groepsfase van dit WK?

Sam Planting
Duitsland liet in drie wedstrijden 72 doelpogingen noteren ¿ het meeste van alle ploegen op dit WK. Beeld ProShots
Duitsland liet in drie wedstrijden 72 doelpogingen noteren ¿ het meeste van alle ploegen op dit WK.Beeld ProShots

Het merendeel van de poules verliep precies zoals verwacht. Veertien van de zestien teams in de achtste finales kregen van de Amerikaanse statistiekenwebsite FiveThirtyEight van tevoren de grootste kans op overleving toegeschreven. Alleen Mexico (46 procent kans op overleven) en Japan (43 procent) wisten een vooraf verwachte uitschakeling af te wenden.

Mondiaal
Dat uitgerekend Mexico en Japan de verrassingen zijn, is goed nieuws voor de voorstanders van een werkelijk mondiaal WK. Het zijn immers de enige twee achtstefinalisten die niet uit Europa (10) of Zuid-Amerika (4) komen. Hoewel er veel aandacht is voor het feit dat geen van de vijf Afrikaanse landen de groepsfase overleefde, is het überhaupt een verrassing dat er achtstefinalisten uit een ander continent komen dan Europa of Zuid-Amerika. Er was immers ook op Polen en Duitsland gerekend.

Niet geheel onverwacht - en niet ­geheel onterecht - wordt Duitsland keihard afgerekend op zijn wanprestatie. Maar het gaat te ver de innovatieve visie van de Duitse voetbalbond op basis van één resultaat af te doen als onzinnig of te theoretisch.

Ja, Duitsland was op het middenveld en in de verdedigende flanken extreem kwetsbaar voor de counteraanvallen van Mexico, Zweden en Zuid-Korea. Maar in aanvallend opzicht speelden de Duitsers in werkelijkheid prima. Ruim goed genoeg om door te kunnen gaan naar de volgende ronde. De kansen werden botweg niet afgemaakt.

Sterker: Duitsland liet in drie wedstrijden 72 doelpogingen noteren - het meeste van alle ploegen op dit WK - met een totale expected goalwaarde van 5,17 zoals blijkt uit het model van voetbal­analytisch consultant Sander IJtsma.

In gewonemensentaal: redelijkerwijs, op basis van een eindeloze hoeveelheid historische data, had Duitsland uit de 72 doelpogingen die het creëerde minstens vijf keer gescoord als de kansen op een doorsnee niveau zouden zijn binnengeschoten. Dat de wereldkampioen slechts twee keer scoorde tegen Zweden, waaronder uit de moeilijke vrije trap van Kroos in de slotseconde, is tamelijk botte pech.

Duitsland
72 pogingen op doel in 3 duels: het meeste van alle ploegen.

Isco
69 van zijn 72 passes tegen Marokko kwamen aan.

Uitblinker
Spanje had een door de VAR uiteindelijk goedgekeurde buitenspelgoal tegen Marokko (2-2) nodig om eerste in Groep B te worden. Een minimale teambeloning voor de briljante individuele wedstrijd die spelmaker Isco speelde. Hij scoorde de 1-1, creëerde zes kansen voor anderen, rondde vier dribbelacties geslaagd af en wist met 69 van zijn 72 verzonden passes een ploeggenoot te bereiken.

Meer over