PlusFilmrecensie

De boodschap van Broeders is een open deur

Wat doe je als je hoort dat je broer, die vrijwilligerswerk ging doen in een vluchtelingenkamp in Jordanië, waarschijnlijk naar Syrië is ­afgereisd?

Jos van der Burg
De Marokkaans-Nederlandse Hassan (Achmed Akkabi) en Mourad (Walid Benmbarek) zijn tegenpolen in Broeders Beeld
De Marokkaans-Nederlandse Hassan (Achmed Akkabi) en Mourad (Walid Benmbarek) zijn tegenpolen in BroedersBeeld

Voor die vraag staan Mourad (Walid Benmbarek) en Hassan (Achmed Akkabi), broers van de in Jordanië spoorloos verdwenen Yasin (Bilal Wahib).

De twee gaan hem zoeken in Jordanië, waar zij horen dat ­Yasin naar de Syrische stad Dara is gereisd met een in een vluchtelingenkamp ontmoete vrouw (Ghalia Takriti) met wie hij wil trouwen. Op zoek naar hun broer reizen Mourad en Hassan ook naar Dara.

De ­levensgevaarlijke tocht wordt er niet makkelijker op doordat de broers tegenpolen zijn. Mourad is als ­beroepsmilitair een gedisciplineerde pietje-precies, zijn jongere broer Hassan een stand-upcomedian, die met grappen de moed erin probeert te houden.

De twee redden ternauwernood het vege lijf in de woestijn onderweg naar Dara, waar ze een stad in oorlog aantreffen. Als ze worden opgepakt door Syrische rebellen is het lijntje tussen leven en dood flinterdun. Ondertussen weet de kijker, anders dan de twee broers, dankzij flashbacks wat Yasin en zijn vriendin op weg naar Syrië is overkomen.

In Broeders herkennen we de hand van Hanro Smitsman, die zich graag laat inspireren door brandende maatschappelijke kwesties.

Open deur
Zoals in zijn debuutfilm Skin het racisme van skinheads, in Schemer bizar tienergeweld en in De Ontmaskering van de Vastgoedfraude de oplichting in de bouwwereld. Met Broeders houdt hij het probleem van radicaliserende moslimjongeren tegen het licht. Wat drijft hen?

Daarover is al zo veel gezegd en ­geschreven dat de boodschap van Broeders dat radicalisering niet ­altijd voortkomt uit ideologische en religieuze overtuigingen, maar dat ook aardse persoonlijke omstandigheden ertoe kunnen leiden, een open deur is. Dat valt Smitsman, en de vier (!) scenaristen, niet kwalijk te ­nemen, want over radicalisering valt nu eenmaal moeilijk nog iets nieuws te melden.

Wel een probleem is dat het gekibbel en geruzie van Mourad en Hassan, waar de film veel aandacht voor heeft, triviaal oogt in het licht van de Syrische gruwelen. Ook lijkt Broeders vaak meer een avonturenfilm dan een drama over de gruwelijke Syrische hel. Moedig van Smitsman om zich vast te bijten in radicalisering, maar hij heeft zich er aan vertild.

Broeders

Regie Hanro Smitsman
Met Achmed Akkabi, Walid Benmbarek
Te zien in Arena, Het Ketelhuis, De Munt

Meer over