Update

De Boer: Vertonghen heel dichtbij niveau United

Zo'n beetje als enige speler van Ajax kon Jan Vertonghen zich donderdagavond meten met de sterren van Manchester United. 'Vooral in de eerste helft ging het wel lekker', besefte de 24-jarige verdediger na de nederlaag (0-2). 'Ja, dat gaf een goed gevoel. Zeker ook omdat we tegen een Engelse tegenstander speelden.'

ANP
null Beeld afp
Beeld afp

De Premier League is namelijk de beloofde voetbalcompetitie voor de Belg, die de jeugdopleiding van Ajax doorliep. Thomas Vermaelen heeft al laten zien dat hij het niveau van Arsenal aan kan. Vertonghen lijkt ook uitgeleerd in Nederland, waar het al een hele prestatie is als clubs de schade tegen ploegen van het kaliber United met een paar doelpunten beperkt houden.

Vertonghen staat nog tot het einde van het volgende seizoen onder contract bij Ajax. Als hij de komende maanden geen handtekening onder een nieuwe verbintenis zet, lijkt komende zomer het moment daar om te vertrekken. 'Jan zit al dicht tegen het niveau van Manchester United aan', beseft ook trainer Frank de Boer die vindt dat de lange Belg dat nog wel iedere wedstrijd moet laten zien.

'De ondergrens van Vertonghen moet nog omhoog', stelt De Boer. 'Vooral als hij doorschuift naar het middenveld, is hij zo gevaarlijk. Dat doet hij in mijn ogen soms nog te weinig. Dat is zonde, want dan zouden zijn kwaliteiten nog meer opvallen.'

Toch zitten er ook dit seizoen weer bijna wekelijks scouts van Europese topclubs voor Vertonghen op de tribune. Een delegatie van Tottenham Hotspur bekeek de centrale verdediger donderdag tijdens het duel met United. Vertonghen leek vooral in de eerste helft op die verdediger, die zijn ploeg vorig seizoen in de allesbeslissende wedstrijd tegen FC Twente naar de felbegeerde 30ste landstitel leidde.

Vertonghen was afgelopen seizoen kieskeurig en wilde eigenlijk maar vertrekken naar vier of vijf clubs. Als hij de komende maanden zo speelt als in het eerste bedrijf tegen United is het niet uitgesloten dat één van die verenigingen zich binnenkort bij de Arena meldt om zaken te doen.

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over