Bewaarlijstje

De beste dateplekken van Amsterdam

Heb je iemand weten te strikken voor Valentijnsdag? Gefeliciteerd! Nu openbaart zich wel een ander probleem: waar neem je je date mee naartoe? Geen zorgen: wij helpen je.

Louis Bollee en Steffi Posthumus
De liefde vieren in Amsterdam is zo moeilijk niet. Beeld Shutterstock
De liefde vieren in Amsterdam is zo moeilijk niet.Beeld Shutterstock

Vurige liefde
Als Nederlandse boerenhorken is een vleugje passie natuurlijk ver te zoeken, zelfs al doen we ons best met wat vliegveldparfum, slordig gestreken overhemden en/of klontermascara. Zoek daarom de peper in je eten, bij een van de Latijns-Amerikaanse restaurants van de stad.

Mexicaans restaurant Coba Taquería is een karaktervolle tent met ademloos knapperige tostada's, funky biertjes (denk: zuurbier met ananas) en een drankkaart vol mezcal. Na een paar drankjes zing je als eenmansmariachibandje.

Flora, een minirestaurant middenin het Bilderdijkpark, serveert Mexicaans-Koreaans. Dat vertaalt zich in bijvoorbeeld kimchi quesadilla's. Leuk, voor als je date wel een culinaire verrassing kan waarderen.

Salmuera op de Rozengracht is geënt op vlees en redelijk aan de prijs, maar het ont-zet-tend gedimde licht zorgt er wel voor dat je date die kloppende puist op je kin niet ziet. En die lik saus trouwens ook niet.

Let op: áls je etentje leuk was en je gaat samen naar huis, was dan goed je handen voor je het bed in duikt.

Doe vooral een glaasje mezcal in Coba Taquería Beeld Mats van Soolingen
Doe vooral een glaasje mezcal in Coba TaqueríaBeeld Mats van Soolingen

Liefde is een spel
Om te voorkomen dat je in ijselijke stilte een uurtje vol moet maken met een potentiële lover, kun je grijpen naar een spelletje. Blijkt je date dan zo non-communicatief als nat karton, dan trek je gewoon de reisversie van vier-op-een-rij tevoorschijn.

Spelletjescafé 2 Klaveren in de DeClerqstraat is knullig knus en perfect voor een anonieme date in frivole setting. Bovendien kun je bij succes ook eten met je date. Iets hysterischer arcadespelletjes speel je bij TonTon Club.
Of doe jezelf een mogelijk traumatische ervaring aan en laat je samen opsluiten in een escape room. Black Out, op de Amsteldijk, is een puzzel in het pikkedonker. Kun je meteen een kusje stelen.

Ben je juist helemaal op je gemak en durf je dat schrale stemgeluid meteen te laten horen? Toog dan naar een van de Amsterdamse karaokebars. In de Casablanca en de Lellebel sta je tussen aangeschoten meezingers, maar in Duke of Tokyo kun je een privéruimte huren voor je romantische karaokefantasie.

Speel samen een spelletje om het ijs te breken, zoals hier in TonTon Club. Beeld Thom van Boheemen
Speel samen een spelletje om het ijs te breken, zoals hier in TonTon Club.Beeld Thom van Boheemen

Voor de cool kids
Stel nou dat jij op dates doorgaans niet de meest hilarische dijenkletsers weet op te lepelen. Of dat je qua uiterlijk niet bepaald een 10 bent. Misschien wil het dan helpen een nieuwe love interest te imponeren met een flashy locatie.

Amsterdam is een aantal duizelingwekkend hoge dakterrassen rijk, met het ene uitzicht nog mooier dan het ander. Bovenop het Ramada Hotel in het Rembrandtpark (ruim 100 meter hoog) kun je drankjes doen achter glas. Ideaal voor een date in een vroeg voorjaarszonnetje in combinatie met een wandelingetje in het park.

Het dakterras van de Skylounge trekt vooral publiek in het genre 'zien en gezien worden'. Je date meenemen naar een plek vol afleidend knappe cosmopolieten is misschien handig, maar het uitzicht mag er zijn: je hebt de hele binnenstad aan je voeten. Bovendien: in tegenstelling tot de A'Dam Toren is dit panorama gratis.

Na een korte metrorit kun je op de Wibautstraat terecht bij Canvas voor een date in een jongere, minder gepolijste setting. Een paar haltes verder (Bullewijk) vind je Jackie, een nieuwe dakterrasbar vol gezellige zitjes, planten en urenlang zon. Ook Hopp in hotel Casa (aan de ringdijk) is fijn voor dates. Let op: die laatste twee zijn echt zomerplekken.

Hopp is meer een voorjaars- en zomerplek, maar een fijne toevoeging aan je datekaart. Beeld Hopp
Hopp is meer een voorjaars- en zomerplek, maar een fijne toevoeging aan je datekaart.Beeld Hopp

Lekker gezellig
Sommige Amsterdammers zijn voorlopers, early-adapters, avant-garde grensverleggers en gewoonweg ontzettend creatief in het bedenken van hyperoriginele droomdates. En er zijn mensen zoals jij, die gewoon een fijne kroeg zoeken, met warm licht en vriendelijke bediening, waar je gewoon even een gewoon biertje kunt drinken met een gewone date. En het liefst een béétje centraal, want dan kun je letterlijk alle kanten op.

Het is een beetje stoffig en het ruikt soms een beetje naar dooie muis, maar qua sfeer zit je in Café Schiller snor. Het art-deco schrijverscafé is een lieve oase in de toeristche horecafuik die het Rembrandtplein verder is. Plus: er zijn garnalenkroketjes.

Café De Dokter is een piepklein bruin kroegje en komt net uit een sprookjesboek. Het licht is gedimd, de kastelein is amicaal, maar niet té, en weggestopt in een donker hoekje vind je het meest knusse tafeltje van de binnenstad. Voordeel: de G&T's. Nadeel: het trappetje naar de wc in combinatie met nette schoenen.

Heel anders is de hotelbar van The Hoxton, waar beneden ruime stoelen staan en boven een decor-achtig bibliotheekje is gebouwd. Je kijkt uit op de gracht, fijn barpersoneel schenkt lekker door en er is altijd plek. Doe hier wel rustig aan als je weet dat de rekening straks voor jou is.

De Amsterdammer die per se met een date rond een haardvuurtje wil zitten moet dit lijstje gebruiken.

Qua sfeer zit je in Café Schiller snor. Beeld Carly Wollaert
Qua sfeer zit je in Café Schiller snor.Beeld Carly Wollaert

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over