De Banne krijgt ambtelijk ‘breekijzer’ over de vloer

Amsterdam stelt een stedelijk regisseur aan om op te treden in probleemwijken waar extreme overlast of criminaliteit heerst. Ernstige incidenten met hangjongeren in De Banne zijn de directe aanleiding voor het aanstellen van deze ambtenaar die het als ‘breekijzer’ tegen opkomende bendes opneemt.

Ton Damen en Hanneloes Pen
Vernielde ruiten in De Banne Beeld Amaury Miller
Vernielde ruiten in De BanneBeeld Amaury Miller

Dit heeft de Amsterdamse gemeenteraad deze week besloten. De motie tot instelling van de ‘stedelijke probleemoplosser’ werd bijna raadsbreed aangenomen, met uitzondering van GroenLinks. “Het moet iemand zijn die als rechterhand van de burgemeester met gestrekt been de buurt ingaat en orde op zaken stelt,” zegt VVD-raadslid Dilan Yesilgöz, opsteller van de motie.

Olifant in een porseleinkast

“We denken aan iemand die ervoor zorgt dat alle betrokkenen, van de buurtregisseur tot en met de Top 1000, op één lijn zitten. Een olifant in de porseleinkast, die in buurten die geterroriseerd worden overal dwars doorheen gaat.”

Het is volgens de VVD de bedoeling dat de regisseur maximaal drie maanden een wijk onder zijn hoede neemt. Yesilgöz: “Wat is het probleem? Hoezo kunnen we die bendes niet aanpakken? Wat gaat er mis? Welke jongens zijn waar bekend? Als de overlast is opgelost, gaat hij weg.”

Voetbalwet

Intussen heeft de Partij voor de Ouderen (PvdO) vragen gesteld over de inzet van de Voetbalwet tegen hangjongeren. Deze wet maakt het mogelijk onder het motto ‘je was erbij, dus je bent erbij’ groepen straf op te leggen voor geweldpleging en vernielingen, zonder de individuele daders aan te wijzen.

Amsterdam gebruikt de regels van deze wet tegen overlast al, onder andere op uitgaanspleinen. De VVD vroeg een maand geleden de wet te gebruiken voor gebiedsverboden in De Banne. Toen vond de burgemeester dat een onjuiste en moeilijk handhaafbare oplossing, omdat de jongeren zelf in het overlastgebied wonen.

Lees ook: Jeugd in Banne Buiksloot wordt verjaagd en verguisd [+]

Woning aan de Tjalkstraat bekogeld met eieren. Beeld Amaury Miller
Woning aan de Tjalkstraat bekogeld met eieren.Beeld Amaury Miller
Meer over