De Balie verdedigt debat met 'haatzaaiende' shariageleerde

Gevaarlijke ideeën de mond snoeren is een gevaarlijk idee, twittert directeur Yoeri Albrecht van debatcentrum De Balie in Amsterdam. Hij verdedigt zijn besluit om de omstreden shariageleerde sjeik Haitham al-Haddad uit te nodigen. De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam gelastte gisteren nog een symposium met de 'haatzaaiende' imam af.

ANP/Redactie
Yoeri Albrecht: 'Juist door je kop in het zand te steken voor onwelgevallige meningen kunnen ze voortwoekeren.'©ANP Beeld
Yoeri Albrecht: 'Juist door je kop in het zand te steken voor onwelgevallige meningen kunnen ze voortwoekeren.'©ANP

Albrecht schrijft op Twitter dat 'de vrije en open samenleving' erin gelooft verder te komen door debat. 'Juist door je kop in het zand te steken voor onwelgevallige meningen kunnen ze voortwoekeren.' Of Al-Haddad daadwerkelijk naar De Balie komt, is nog onduidelijk.

De organisator van het symposium, de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA), was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. Zij meldde gisteren wel nog op de eigen website dat de inschrijving voor het evenement gewoon doorgaat.

Het symposium zou aanvankelijk vrijdag en zaterdag plaatsvinden op de VU. Die besloot het echter te annuleren omdat een academisch debat niet meer mogelijk zou zijn door alle ophef. Zo was een Kamermeerderheid tegen de komst van Al-Haddad naar Nederland.

Antisemitische uitspraken
Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) staat al-Haddad bekend om antisemitische uitspraken als 'Joden zijn een van de legers van de duivel'. 'Al-Haddad is lid van een Britse shariarechtbank, bepleitte voor de BBC fatwa's als stenigen en handen afhakken en vindt het terecht dat de getuigenis van een vrouw maar half zo veel waard is als die van een man', aldus het CIDI.

In een interview met de NOS ontkent Al-Haddad antisemitische uitspraken te hebben gedaan. Hij zei het jammer te vinden dat de VU niet bij hemzelf heeft nagevraagd wat er klopt van de beschuldigingen.

Meer over