Plus

De babymoon is niet zonder risico's

Als je pasgetrouwd bent, ga je op honeymoon. En als er een kind aankomt, ga je op babymoon. Er nog even samen tussenuit gaan tijdens de zwangerschap is een trend. Maar niet zonder risico's.

Jette Pellemans
null Beeld Krista van der Niet
Beeld Krista van der Niet

Het was niet bepaald een roze wolk, de zwangerschap van personal shopper Noga Yaron (33) uit Amsterdam. Door de aandoening hyperemesis gravidarum, een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid, was ze vier maanden aan bed ­gekluisterd.

"Ik voelde me ontzettend beroerd en misselijk. Ik wilde werken, maar de weg naar mijn werk was ­eigenlijk al te veel. Ik moest de hele dag overgeven en ­raakte uiteindelijk uitgedroogd en totaal uitgeput. Eén grote ­ellende."

Toen het na maand zes eindelijk wat beter leek te gaan - het overgeven stopte en ze kon iets meer eten - dacht ­Yaron: we moeten er even tussenuit.

"Ik wilde dat mijn vriend en ik weer een stel konden zijn, in plaats van de ­patiënt-verzorgerrelatie die we de maanden daarvoor hadden gehad. Het voelde bovendien als een laatste kans om nog even met z'n tweetjes weg te gaan, voordat ons ­leven als gezin zou beginnen."

De vlucht naar Bali viel tegen: "Dat doe ik nooit meer. Zestien uur met zo'n dikke buik in een vliegtuig is echt verschrikkelijk." Los daarvan was de babymoon een schot in de roos.

"We hebben het ontzettend fijn gehad. Op Bali worden zwangere vrouwen werkelijk als godinnen behandeld. Overal hielden mensen de deur voor me open en ­zeiden ze hoe blij ze voor me waren. Tussen mij en mijn vriend voelde het supergoed. We waren niet meer bezig de dag te overleven; er was weer ruimte voor de liefde."

Business
Nog één keer met z'n tweeën op een relaxte vakantie voordat het leven vol poepluiers en slapeloze nachten begint: dat is zo'n beetje het concept van de babymoon. Een creatieve taalvariant op de honeymoon, al gaat het hier om een vakantie nog vóór de komst van een kind.

Op internet wemelt het van de lijstjes met inspiratie voor een geschikte babymoonbestemming. Vooral tips voor veilige, maar zonnige bestemmingen op maximaal vier uur vliegafstand komen voorbij.

Denk aan Sicilië, Mallorca en Cyprus. Zwangerschapskledingmerk Noppies tipt ook Ameland als ideale bestemming om 'heerlijk tot rust komen en te genieten van elkaar en de baby in je buik'.

Wie de hashtag #babymoon op Instagram volgt, ziet echter dat populaire babymoontaferelen zich op meer tropische locaties afspelen. Denk aan foto's van zwangere vrouwen op Bali, de Malediven of Hawaï, in flatteuze bikini in de branding van de zee. Of in kamerjas, in afwachting van een fijne 'pregnancy massage'.

De babymoon is behalve een trend ook een ware business. Vakantieaanbieders zetten babymoonlijstjes online met een directe link naar hun vliegtickets en hotels spelen in op de trend door speciale babymoonarrangementen aan te bieden.

Zo krijg je bij Boutique Hotel Texel voor 235 euro een tweedaags arrangement met een family­shoot, een babymoonverrassingspakket en een gastro­nomisch driegangendiner 'vol lekkers voor zwangere ­dames'.

De babymoonfoto's op Instagram zien er allemaal zorgeloos en happy uit, maar zo'n tripje is niet helemaal zonder risico's. Het is aan te raden om de reis van te voren goed door te spreken met de verloskundige.

Floor Rotsteege van verloskundigenpraktijk Femme Amsterdam in Zuid krijgt vaak babymoonstellen op haar spreekuur. "Ze noemen het niet altijd expliciet een babymoon, maar bijna ­iedereen gaat in die negen maanden wel een keer op ­vakantie om zo nog even samen te kunnen genieten."

Bevallen in het buitenland
Niet zelden komt het voor dat een stel de reis al geboekt heeft, als ze erachter komen dat de bewuste bestemming een no-goarea is voor zwangere vrouwen. Zo geldt voor delen van Maleisië, de Malediven en Thailand momenteel een hoog of matig risico op het zika-virus.

Franciska ­Suryapranata, arts bij het reizigersadvies- en vaccinatiebureau van de GGD, ziet de teleurgestelde reizigers regelmatig voorbijkomen. "Da's balen, zeker als alles al geboekt is. Mensen checken meestal pas achteraf of alles in orde is in plaats van vóór het boeken informatie in te winnen."

Als de babymoon wel door kan gaan, is een korte medische voorbereiding op zijn plaats.

Suryapranata: "Check van tevoren hoe de medische zorg in het land van bestemming is geregeld en sluit een goede reisverzekering af. Lees ook de voorwaarden van de vliegmaatschappij om te zien tot wanneer ze zwangere vrouwen meenemen."

"Vaak ligt de grens bij zo'n 37 weken. Dat is overigens puur en ­alleen omdat ze niet willen dat vrouwen in het vliegtuig bevallen. Voor het kind zelf kan het geen kwaad."

Alle voorbereidingen ten spijt: soms gaat het goed mis. Zo was in 2015 het verhaal van de toen 39-jarige Martine Rouw in het nieuws.

Ze ging op babymoon naar Griekenland en beviel daar - zeven weken te vroeg - van een dochter. Pas na twee weken in het Griekse ziekenhuis mochten ze naar huis. Alarmcentrale Eurocross Assistance, die ­Nederlanders in het buitenland hulp verleent, liet destijds in het AD weten een keer per maand wel zo'n 'prematuur­tje in het buitenland' mee te maken.

Het zijn zeldzame gevallen, maar je bewust zijn van de ­risico's kan geen kwaad.

Suryapranata van de GGD: "Als je naar een tropisch gebied gaat, bestaat nu eenmaal het risico dat je malaria of dengue oploopt, of een parasiet of een andere infectieziekte krijgt."

"Dat kan grote effecten hebben op de moeder en het kind. De kans is niet altijd even groot, maar als je weet dat het kan gebeuren, kun je zelf beslissen of je dat risico wilt nemen."

Volgens Suryapranata valt in z'n algemeenheid niet te zeggen of 'babymooners' te luchtig denken over hun reis.

"Sommige mensen maken zich helemaal niet druk; die zouden de risico's misschien meer mogen overwegen. ­Anderen maken zich weer zulke grote zorgen dat ze niet overeenkomen met de werkelijke risico's."

Ook verloskundige Rotsteege zegt dat we niet 'te hysterisch' moeten doen. "De kans dat het misgaat is echt niet zo groot.'

Jeukterm
De babymoonrisico's gelden vooral voor tropische gebieden. Op een plek als Lapland heb je daar een stuk minder last van. Daarom koos Eveline Spree (36), yogadocent uit Utrecht, die locatie.

Vorig jaar maart ging ze met haar vriend op vakantie, ruim zes maanden zwanger van hun zoon. Hun dochter was toen vier en logeerde bij opa en oma.

Een babymoon zou ze haar vakantie nooit noemen: "Ik krijg een beetje jeuk van zo'n term. Het komt me wat te hip en Amerikaans over." Maar de intentie was hetzelfde: nog even met elkaar op avontuur, want met een baby wordt dat lastig die eerste tijd.

Hoewel de Instagramfoto met bikini er niet in zat - 'met al die lagen kleding zag überhaupt niemand dat ik zwanger was' - kan Spree Lapland van harte aanbevelen als ­babymoonbestemming.

"We hebben een tocht gemaakt met sledehonden. Binnen twee minuten waren we op een enorm open veld met alleen maar sneeuw om ons heen. Je hoorde bijna geen geluid, alleen het gehijg van die honden. Dat bracht me enorm tot rust."

"Zwanger zijn is zo'n ­primair en natuurlijk proces. Het voelde heel fijn om de dagen zo te midden van de natuur door te brengen."

Door haar zwangerschap had Spree wat meer slaap nodig dan normaal. En toen ze een nacht doorbrachten in een hutje in het bos, dacht ze wel even: hoever zitten we hier eigenlijk van de bewoonde wereld?

Verder was het een zorgeloze reis, en romantisch bovendien. "De hele week was het bewolkt geweest, maar de laatst nacht was er een heldere hemel en konden we het noorderlicht zien."

"Als je dan met z'n tweeën in de sneeuw staat, met zo'n magisch spektakel boven je, is dat heel romantisch."

Meer over