De 5 beste films van filmfestival Camera Japan

Elke herfst zijn er tijdens Camera Japan in Kriterion bijzondere films te zien uit de Japanse cinema. Festivaldirecteur en programmeur van het festival, Alex Oost, tipt vijf Japanse parels uit het programma.

Het Parool
Still uit One Cut of the Dead Beeld Camera Japan
Still uit One Cut of the DeadBeeld Camera Japan

Room Laundering
"Als iemand in een huis sterft, móet je dat in Japan aan de volgende huurder vertellen. 'Room Laundering' betekent dat iemand even ergens een maandje woont, en de woning daarna doorgeeft. Zo wordt die regel omzeild. In de film volgen we het nichtje van zo'n tijdelijke huurder, die de geesten van overledenen kan zien. De film is niet eng, maar maakt gebruik van zwarte humor."
Donderdag 4 oktober (19.15 uur)
Kriterion

Room Laundering Beeld Camera Japan
Room LaunderingBeeld Camera Japan

Foreboding
"Kiyoshi Kurosawa is een groot filmmaker in Japan en zijn films worden doorgaans in Cannes vertoond. In deze film over buitenaardse wezens leunt hij niet op special effects, maar zet hij een beklemmende sfeer neer. Daarin is hij meester."
Vrijdag 5 oktober (21.30 uur)
Kriterion

Okko's Inn
"Er wordt in Japan een beetje naar de studio achter Okko's Inn gekeken om het stokje over te nemen van animatiestudio Ghibli (Spirited Away). Okko's Inn gaat over een jong meisje dat intrekt bij haar grootmoeder in een badhuis, waar geesten zijn."
Zaterdag 6 oktober (17.00 uur)

Okko's Inn Beeld Camera Japan
Okko's InnBeeld Camera Japan

One Cut of the Dead
"Dit is dé underground hit van het jaar. In Japan worden veel films gemaakt, maar dat een film landelijk in bioscopen draait komt bijna nooit voor. Zeker niet met een klein budget. One Cut of the Dead, over een filmcrew die een zombiefilm draait, neemt zichzelf in de zeik en is erg goed vanwege de bijzondere opbouw."
Zaterdag 6 oktober (23.59 uur)
Kriterion

Recall
"De eigenaar van een transportbedrijf botst met de overheid, een verzekeringsmaatschappij en een vrachtwagenfabrikant nadat een van zijn trucks een ongeluk veroorzaakt. Het is een politieke thriller van de kleine man tegen de gevestigde orde."
Zondag 7 oktober (17.15 uur)
Kriterion

Recall Beeld Camera Japan
RecallBeeld Camera Japan

Camera Japan vindt plaats van donderdag 4 tot en met zondag 7 oktober in Kriterion. Er zijn 25 films te zien.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over