De 19 torens die tijdens de Open Toren Dag te bezoeken zijn

Over het IJ kijken vanaf het REM eiland en vanuit de Beurs van Berlage de Wallen zien liggen. Het is zaterdag allemaal mogelijk op de vierde editie van Open Torendag. Dit zijn de 19 torens die te bezoeken zijn.

Redactie
De westertoren Beeld anp
De westertorenBeeld anp

1. ABN Amro-hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van ABN Amro is in Amsterdam aan de Zuidas te vinden. Met een hoogte van 105 meter en 24 verdiepingen behoort het gebouw tot de 10 hoogste gebouwen van Amsterdam.

2. Beurs van Berlage

Het rijksmonument de Beurs van Berlage staat in het centrum van Amsterdam. Het ligt aan het Damrak en Beursplein, Oude Brugsteeg en Beursstraat. De Beurs staat van Berlage staat in de Top 100 van de Rijksdienst van Monumentenzorg.

3. Crown Plaza Amsterdam

Het Crown Plaza ligt op de Zuidas, vlakbij station Amsterdam-Zuid. Crown Plaza is een hotel met 11 verdiepingen ontworpen door een Vlaamse architect. Het hotel is ontworpen in een T-vorm.

4. Fletcher Hotel Amsterdam

Het Fletcher Hotel bestaat uit 19 verdiepingen en ligt aan de A2 en A9. Architect Benthem Crouwel bedacht een futuristisch concept voor het design van het hotel.

De Beurs van Berlage vroeger Beeld anp
De Beurs van Berlage vroegerBeeld anp

5. Kalvertoren

De Kalvertoren is 30 meter hoog en ligt aan de Kalverstraat. In de toren is een winkelcentrum gevestigd en op de hoogste verdieping zit restaurant Blue Amsterdam. Tijdens de Open Torendag is er een tekenwedstrijd voor kinderen met als hoofdprijs een diner in dit restaurant.

6. Lloyd Hotel

De toren van het Lloyd Hotel is in 1921 ontworpen door Evert Breman in 1921. Het gebouw biedt uitzicht over het Oostenlijk Havengebied.

7. Motel One

Motel One is de eerste vestiging in Amsterdam van deze Duitse budget designketen. Het ligt op 400 meter van station RAI en op loopafstand van beurs- en congrescentrum RAI. In het interieur komen tulpen, fietsen en Amsterdamse grachtenpanden terug.

8. Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre

Met zijn 70 meter hoog is het Mövenpick Hotel het hoogste hotelgebouw in Amsterdam. Op de Open Torendag is de 'geheime' 21ste verdieping open voor bezoekers.

De gevel van het Lloyd Hotel Beeld anp
De gevel van het Lloyd HotelBeeld anp


9. Oudekerkstoren

De Oudekerkstoren hoort bij de Oude Kerk en is zo'n 70 meter hoog. De oudste delen van de toren komen uit de Middeleeuwen. In de 16e eeuw werd de kerk verhoogd en in 1565 compleet voltooid.

10. Posthoornkerk

Architect P.J.H. Cuypers ontwierp deze kerk in 1860 ter vervanging van de Posthoornkerk aan De Prinsengracht. Het kerkgebouw is in neogotische stijl gebouwd. De Posthoornkerk kreeg in 1972 de status van Rijksmonument. De tour van de Posthoornkerk kost vijf euro per persoon en er kunnen maximaal zes personen mee. De tours starten ieder uur om 11.00. De laatste tour is om 16.00.

11. Ramada Apollo Amsterdam Centre

Het Ramada Apollo was vroeger een kantorenpand. Omdat het aan het Rembrandtpark ligt, staat het bekend als het 'Rembrandtgebouw'. Het gebouw is 73 meter en staat daarmee op de 26ste plaats van de hoogste gebouwen in Amsterdam.

12. Ransdorpertoren

De Ransdorpertoren is een toren in laat-gotische stijl van 32 meter hoog. Over de platte bovenkant is altijd veel discussie geweest onder historici. Zo zou de bovenkant zo gevormd zijn om inwoners te waarschuwen voor gevaar, anderen beweren dat de grond te drassig was en dat de toren verzakte bij het bouwen. Mogelijk is de bovenkant altijd al plat geweest en was er geen geld voor de spits. De toren ligt in Ransdorp.

Het interieur van de Posthoornkerk Beeld anp
Het interieur van de PosthoornkerkBeeld anp

13. Ravel Residence

Ravel Residence is een studentencomplex en bevindt zich op de Zuidas. Het gebouw bestaat uit 800 woningen. Oeverzaaijer architectuur en stedenbouw heeft het complex ontworpen. Het gebouw heeft 5 verdiepingen met een basketbalveld op het dak.

14. REM eiland

In de jaren 50 werd een platform gebouwd: het kunstmatige REM eiland. De 80-jarige zendmast was de enige mogelijkheid om commerciële tv uit te zenden omdat de Nederlandse overheid dit soort televisie eerst nog niet toeliet. In 2006 werd het eiland ontmanteld en in 2011 herrees het eiland, dat nu als restaurant dient.

15. Rembrandt Tower Boardroom

Op het hoogste punt van Amsterdam bevindt zich de exclusieve Business locatie 'Rembrandt Tower Boardroom'. De toren heeft 32 verdiepingen en is 150 meter hoog. Het gebouw staat op het Amstelplein. Als je niet hebt gereserveerd voor een bezoek aan de Rembrandt-toren, ben je te laat: de toren is deze zaterdag compleet volgeboekt.

Hoe REM eiland er vroeger uit zag Beeld anp
Hoe REM eiland er vroeger uit zagBeeld anp

16. Symphony Toren

Symphony Amsterdam staat aan de zuidzijde van Amsterdam. Symphony Amsterdam is 105 meter hoog en bestaat uit 82 woningen. De architect heeft bij het gebouw gebruik gemaakt van verspringende gevels, een opvallend kleurgebruik en baksteen.

17. The Student Hotel Amsterdam City

The Student Hotel Amsterdam City werd bekend als het gebouw van Parool en Trouw. Ooit een locatie voor de productie van kranten en een club, tegenwoordig een hub voor internationale studenten. Het hotel ligt in het centrum van Amsterdam aan de Wibautstraat.

Amsterdam Symphony Toren Beeld anp
Amsterdam Symphony TorenBeeld anp


18. VondelCS Torenkamers

In het Vondelpark Paviljoen liggen de karakteristieke Torenkamertjes. Een van de Torenkamers wordt iedere week bewoond door een kunstenaar die door een Radio-4 programma wordt gevolgd. Ruim 100 kunstenaars hebben in de Torenkamer gewerkt. De Torenkamers geven goed zicht op het Vondelpark.

19. Westertoren

De Westertoren, de toren van de Westerkerk, ligt aan de Prinsengracht. De beroemde toren komt voor in het dagboek van Anne Frank en in veel Amsterdamse liedjes. Tijdens de Open Torendag zijn er ieder half uur rondleidingen voor maximaal zes personen. De laatste start om 15.30 uur.

De torenkamers in het Vondelpark Beeld anp
De torenkamers in het VondelparkBeeld anp
Meer over