Dat wij, Nederlanders, nu willen spioneren, is toch wonderlijk

Theodor Holman

Wij gaan spioneren. In Mali. Ik zie de spionageromans al voor me. 'En dan nu de Gouden Strop voor Theodor Holman voor zijn boek Bond in Bamako, waarvan binnenkort ook de televisieserie Spion in Mali te zien zal zijn.'

Ik hoorde een hoge militair uitleggen hoe we daar willen spioneren. 'We leggen contacten met de bevolking en door die te ondervragen proberen we informatie te verzamelen.'

Ja, zo zou ik het ook doen, dacht ik nog.

Alleen: hebben wij militairen die het Bambara machtig zijn? Dat is namelijk de voertaal. Ja, ze spreken ook Frans, maar als je wilt spioneren, moet je toch opgaan in de bevolking. En gezien de manier waarop wij Frans spreken - dat tijden geleden op school is afgeschaft - ben ik bang dat we ons misschien iets te snel zullen verraden.

Dat wij, Nederlanders, nu willen spioneren, is toch wonderlijk. Ik zou dat aan de Amerikanen hebben overgelaten. Ik bedoel: als die wat eenzame functionaris van een Snowden er niet was geweest, zouden de Amerikanen nu nog alle informatie van internet hebben kunnen plukken.

Maar misschien mogen wij die taak nu wel overnemen omdat de Amerikanen maar een paar miljoen van ons hebben afgeluisterd. En als ik Plasterk zo beluisterde, viel dat allemaal reuze mee.

Of zei Plasterk dat - in zijn rol van 'M' - omdat we, toen we het afluisteren van de Amerikanen ontdekten, net zelf aan het leren waren hoe we moesten afluisteren? Zulks beweert namelijk de Engelse krant The Guardian, op basis van informatie van diezelfde Snowden: 'De Britse geheime dienst GCHQ zou de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben geholpen een methode voor spionage via internet op te zetten. Ook op juridisch vlak zouden zij Britse hulp hebben gekregen.'

Dus ziedaar: de soldaten van Oranje zullen straks de Malinese rooksignalen decoderen die via internet zijn verzonden, met juridische dekking van een legertje Spongen.

Spioneren lijkt tegenwoordig op een wedstrijdje kijken wie het meeste boter op zijn hoofd kan laten balanceren.

Duizend man moeten we erheen sturen. Duizend James Bonds. Stirred, not shaken.

De les van Srebrenica, Irak, Afghanistan is dat Nederland moet spioneren. Don't shoot de pianoplayer - hij is onze spion. Dutch spying.

En nu maar hopen dat in dat Mali de boter op de hoofden niet te snel zal smelten.

Meer over