Weekendtips

Dansen, dansen, dansen: 10 tips voor dit weekend

Dit weekend klinkt er in de hele stad muziek. Rond de grachten, rondom Sloterdijk en in een gevangenisdorp: dansen doe je overal.

Andrea Huntjens
Handen omhoog voor K-pop Beeld Young Bros Team
Handen omhoog voor K-popBeeld Young Bros Team

Lachen, gieren, brullen
Het Comedytrain International Summer Festival heeft dit jaar Eddie Pepitone weten te strikken. De Amerikaanse cabaretier (ook wel 'Bittere Buddha' genoemd) treedt op van Los Angeles tot Broadway. Hij speelde onder andere in de komedie Crazy Ex-Girlfriend, maar maakt op Twitter geregeld tongen los met zijn podcast Pep Talks. Hij is het hele weekend te zien in Toomler.
Donderdag 9 augustus t/m zaterdag 11 augustus (20.30) €15
Toomler

Muziek aan het water
Het Grachtenfestival voorziet de stad van achtergrondmuziek: tien dagen lang worden 250 concerten gegeven op 90 verschillende locaties. Jong talent wordt afgewisseld met oude bekenden.
Dit weekend kun je onder andere naar jonge musici luisteren in de Westerkerk, maar ook de perfecte akoestiek opzoeken onder een brug. Daar speelt harpiste Iris van der Ende namelijk concerten.
Vrijdag 10 augustus t/m zondag 19 augustus
Verschillende locaties

Ook jong talent treedt op tijdens het Grachtenfestival. Beeld Dirk Brand
Ook jong talent treedt op tijdens het Grachtenfestival.Beeld Dirk Brand

Een hele avond Koreaanse popmuziek
Het heeft even geduurd, maar Koreaanse popmuziek is door artiesten als Psy, BTS (zie video) en G-dragon nu populair genoeg in Amsterdam voor een eigen feestje.
In Panama hoor je de beste K-pop en -hiphop. Organisatoren Young Bros gaven al honderden feestjes door heel Europa en komen nu eindelijk naar Amsterdam.
Vrijdag 10 augustus (23.00-05.00) €10
Panama

Viva vegan voedsel
Een nieuwe week, een nieuw foodfestival. Dit weekend is veganistisch eten aan de beurt. Tijdens het Vegan Foodfestival kun je los met veganistische shoarma van Vlees noch Vis en taartjes van SharpSharp.
Ron Simpson, eigenaar van avocadowalhalla The Avocado Show, geeft een lezing over duurzaam ondernemen en Proveg organiseert de Grote Vega Quiz. Er kan gedanst worden in de Vondel Disco en kinderen kunnen hun eigen gezonde snoepjes maken.
Vrijdag 10 augustus t/m zondag 12 augustus (15.00) gratis
Westergasfabriek

Er zijn allerlei veganistische lekkernijen te verkrijgen, zoals taartjes van SharpSharp. Beeld SharpSharp
Er zijn allerlei veganistische lekkernijen te verkrijgen, zoals taartjes van SharpSharp.Beeld SharpSharp

Drones boven het IJ
Studio Drift (van die geweldige expo in het Stedelijk) laat dit weekend 300 drones als een zwerm boven het IJ vliegen. Voor de kunstinstallatie hebben de kunstenaars groepen vogels bestudeerd, dus verwacht individueel bewegende lichtjes, die samen een groep vormen.
De installatie is het best te bewonderen vanaf de Houthavens (het Stenen Hoofd) of de NDSM-werf (bij Pllek), of vanuit een bootje. Kom op tijd: het duurt maar tien minuutjes.
Vrijdag 10 augustus t/m zondag 12 augustus (21.30 uur) gratis
't IJ

De zwerm drones belooft een spectaculair plaatje op te leveren Beeld Studio Drift
De zwerm drones belooft een spectaculair plaatje op te leverenBeeld Studio Drift

Feest naast de bajes
Nu de Bijlmerbajes niet langer een gevangenis, maar een culturele broedplaats aan het Het Bajesdorp rondom de Bijlmerbajes (vol voormalige cipiershuisjes) wordt al jarenlang bewoond door creatievelingen. Dit weekend vindt het Bajesdorp Festival plaats, en kun je een kijkje komen nemen. Er zijn optredens en er wordt een pingpongwedstrijd georganiseerd.
Zaterdag 11 augustus (14.00-23.00) gratis
H.J.E. Wenckebachweg 12-46

De voormalige gevangenis is een culturele broedplaats geworden. Beeld Lulu Lightning
De voormalige gevangenis is een culturele broedplaats geworden.Beeld Lulu Lightning

De zomertuin
Tussen de betonnen gebouwen rondom Station Sloterdijk vind je de Tuin van Bret: een groene oase. Daar kun je dit weekend dansen op de muziek van Nederlandse artiesten. Op zaterdag kun je stampen op de deuntjes van Dekmantel Soundsystem en zondag kun je wegdromen bij de liedjes van Eefje de Visser.
Zaterdag 11 & zondag 12 augustus (13.00-23.00) €25 per dag
Voor station Sloterdijk (hoofdingang)

Komische cartoons
Cartoonist en kunstenaar Kamagurka strijkt met zijn nieuwe voorstelling De grenzen van de ernst' neer in het Vondelpark. De geestelijk vader van Bert en Bobje combineert nieuw en ouder werk. Ook zal er het nodige geimproviseerd worden, met de publieksinteractie die daarbij hoort. U bent gewaarschuwd.
Zaterdag 11 augustus (20.30-21.30) €5
Vondelpark Openluchttheater

Kamagurka zal zowel voorlezen als spelen. Beeld Kamagurka
Kamagurka zal zowel voorlezen als spelen.Beeld Kamagurka

Muziek voor Tula
Tula was in 1795 een vrijheidsstrijder die de grootste slavenopstand van de Nederlandse Antillen op de been bracht. Ongeveer tweeduizend slaven trokken naar de gouverneur in Willemstad, op Curacao, om hun vrijheid te eisen. Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) organiseert jaarlijks een herdenkingsconcert voor Tula, dit jaar met Stanley Clementina als curator. De muziekstijlen tambú en seú zullen klinken in de Stadsschouwburg, gezongen door Elia Isenia en Tamara Nivillac van de Rootsriders (zie video).
Zondag 12 augustus (16.00-17.50) €10
Stadsschouwburg

Verleidelijke kleding kopen
Atijd al een van de niemendalletjes van Temptation VIP Dorien Rose Duinker (zie foto) willen hebben? Of de stringbikini van Elodie Laay uit Ex on the Beach? Of een loeistrak shirt van Alex - liever shirtloos - Maas? De verleiders verkopen aanstaande zondag hun kleding in Roest. De opbrengst gaat naar een goed doel.
Zondag 12 augustus (13.00-18.00) gratis
Roest

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over