Danone drukt Europese beurzen in de min

AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen stonden donderdag aan het begin van de middag in de min. Voedingsproducenten deden het slecht nadat Danone zijn omzetverwachting moest bijstellen.

''Het zijn vooral de cijfers van belangrijke bedrijven, die vandaag een rol van betekenis spelen'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX-index, stond 0,8 procent lager op 316,96 punten. De MidKap-index voor het middensegment daalde eveneens 0,8 procent tot 504,48 punten. De toonaangevende beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,9 procent omlaag.

Danone

De Franse voedselproducent Danone behoorde tot de grootste verliezers na teleurstellende verkoopcijfers. Voor de komende jaren moest het bedrijf zijn omzetverwachting naar beneden bijstellen. Danone moest in Parijs 4 procent inleveren. Nestle en Unilever daalden met respectievelijk 0,3 en 0,9 procent.

BAM was de grootste daler in de AEX-index en stond 10 procent lager. Het bouwbedrijf moest donderdag zijn winstverwachting bijstellen omdat in de afgelopen maanden de marktomstandigheden niet verbeterden. De nettowinst en omzet over de eerste negen maanden kwamen fors lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Fugro

Ook Fugro presenteerde donderdag zijn winstverwachtingen. Het advies- en ingenieursbureau houdt vast aan de verwachting dat de nettowinst en omzet over 2009 lager zullen uitvallen dan vorig jaar. Fugro stond in de AEX-index 2,9 procent lager.

ASML daalde in de AEX-index 4,4 procent. De financieel directeur van de chipfabrikant zei donderdag op een conferentie in Barcelona dat het moeilijk is om verwachtingen voor volgend jaar uit te spreken. Wel wordt verwacht dat de waarde van het orderboek in het lopende vierde kwartaal tenminste even hoog zal zijn.

Océ

Océ ging in de Midkap-index 1,2 procent omlaag. De printerfabrikant staat aan de vooravond van een overname door het Japanse Canon. Donderdag werd bekend dat het beleggingsfonds Ducatus zijn belang van bijna 10 procent in Océ heeft verkocht. Verder verkocht het beleggingsfonds zijn belangen in kabelproducent Draka en in bouwfonds Heijmans.

De euro noteerde donderdagmiddag 1,4860 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag was de Europese munt nog 1,4980 dollar waard.

De olieprijs daalde 1 procent naar 78,78 dollar voor een vat Amerikaanse ruwe olie. (ANP)

Meer over