Review

Dancing dreams **

null Beeld

Regie: Anne Linsel, Rainer Hoffmann
Met: Josephine Ann Endicott, Bénédicte Billiet, Pina Bausch

Er zijn documentaires die onverwachts meerwaarde krijgen omdat het onderwerp er niet meer is.

Documentaires die niet meer dan een voetnoot hadden moeten zijn of een leuk extraatje op de dvd, worden zo een relikwie, een als heilig beschouwd overblijfsel.

Dat gebeurde met de erg geslaagde documentaire Lost in La Mancha, over de gedoemde opnames van The man who killed Don Quixote van Terry Gilliam, en met het weinig diepgaande This is it, het enige wat nog rest van Michael Jacksons veelbelovende comebacktour.

En zo is er nu Dancing dreams, een documentaire die eigenlijk maar om één belangrijke reden in roulatie gaat: de onverwachte dood van Pina Bausch (1940-2009), de maker van Kontakhof mit Teenagern ab '14', waarvan de documentaire de voorbereidingen volgde.

Compleet nieuw is Kontakthof overigens niet. Het is een nieuwe versie van het origineel uit 1978. In 2000 blies Bausch de voorstelling nieuw leven in met senioren, in 2008 met tieners. Kontakthof is een revolutionair en krachtig werk over het wanhopige en halsstarrige zoeken naar contact.

Helaas blijft de documentaire te veel aan de oppervlakte. De interviews met de jongeren en de twee repetitoren gaan niet genoeg de diepte in; de stukjes repetitie zijn te fragmentarisch om een beeld te geven van dit meesterwerk van 2,5 uur.

Pina Bausch zelf vervult slechts een gastrol, een bedachtzame verschijning met doordringende ogen en een grijszwarte paardenstaart. Pina Bausch zal geen stukken meer maken, en dit zijn een van de laatste beelden die we ooit van haar zullen opvangen. Dat is dubbel droevig. (BREGTJE SCHUDEL)

null Beeld
Meer over