Damschreeuwer vrijdag in hoger beroep voor rechter

Gennaro P., beter bekend als de Damschreeuwer, staat vrijdag in hoger beroep voor de rechter in Amsterdam. P. veroorzaakte tijdens de nationale dodenherdenking in 2010 op de Dam in Amsterdam grote opschudding door tijdens de 2 minuten stilte een harde, aanhoudende kreet te slaken.

ANP/Redactie
Bezoekers van de nationale dodenherdenking renden in paniek weg toen de man begon te schreeuwen. © ANP Beeld
Bezoekers van de nationale dodenherdenking renden in paniek weg toen de man begon te schreeuwen. © ANP

De geschrokken menigte stoof uiteen, met tientallen gewonden als gevolg, van wie een aantal ernstig. Dranghekken vielen daarbij om, de koninklijke familie moest in veiligheid worden gebracht. P., kon ter plekke worden ingerekend.

Volgens de rechtbank is de 'ijzingwekkend harde kreet' het begin van alle commotie geweest. Het is daarom ook P.'s schuld dat er gewonden zijn gevallen, zo redeneerde de rechter. De rechtbank hield rekening met het feit dat de schrik er nog in zat over de dramatische aanslag op de bus van de koninklijke familie tijdens Koninginnedag 2009 in Apeldoorn.

Het Openbaar Ministerie (OM) zag in het vonnis zijn visie op de zaak bevestigd. P.'s advocaat Theo Hiddema tekende hoger beroep aan. De rechtbank legde P. een halfjaar cel op en bepaalde dat hij de komende 5 jaar tijdens de dodenherdenking van de Dam dient weg te blijven.

Gennaro P. bleef vorig jaar weg uit de rechtszaal, maar liet zich wel door diverse media interviewen. Ook lanceerde hij een website. Naar eigen zeggen was hij destijds niet verward, maar had hij vooral te veel gedronken. Volgens advocaat Hiddema is P. van plan vrijdag voor het Amsterdamse gerechtshof te verschijnen.

Meer over