'Damrak gaat hoger van start'

AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam gaat maandag naar verwachting hoger openen. De forse koerswinsten in Azië en de hogere openingsfutures voor New York bieden steun aan de handel.

De AEX-index opent tot 2 punten in de plus, verwacht vermogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor. Beleggers kijken vandaag onder meer uit naar een toespraak van Federal Reserve-voorman Ben Bernanke in het Amerikaanse Congres. De verwachting is dat hij zal aangeven dat de rente voorlopig niet zal worden verhoogd zolang de Amerikaanse arbeidsmarkt zwak blijft.

Vorige week verhoogde de Fed onverwacht het rentetarief op noodleningen voor banken in de Verenigde Staten. In Azië werd dat als een positief signaal gezien. Beleggers zien in de verandering van het rentetarief een teken dat de Fed de economie sterk genoeg acht om dit te kunnen hebben.

Tokio

Op de beurs in Tokio eindigde de toonaangevende Nikkei-index 2,7 procent hoger op 10.400,47 punten. Dat is het hoogste niveau in drie weken. Ook elders in het Verre Oosten werden stevige winsten behaald. De Kospi in Seoul won 2,3 procent en de beurs in Sydney sloot 1,6 procent in de plus.

BinckBank kwam voorbeurs met resultaten, die minder goed waren dan verwacht. Wel verhoogde de internetbank de verwachtingen voor dit jaar.

Draka

De cijfers van kabelbedrijf Draka waren ongeveer conform de eigen verwachtingen. Draka kondigde aan extra te gaan besparen.

Postbedrijf TNT maakte bekend in het vierde kwartaal een bedrijfsresultaat (ebit) te hebben behaald van 128 miljoen euro. Analisten gingen uit van 113 miljoen euro. TNT ziet de eerste tekenen van herstel, al blijft het concern wel voorzichtig.

Cijfers

Later deze week komen in Amsterdam nog cijfers naar buiten van onder meer DSM, ASMI, Heineken, Wolters Kluwer en Aegon.

De AEX-index ging vrijdag met een winst van 0,4 procent de dag uit op een stand van 325,60 punten. De MidKap-index klom 0,2 procent tot 526,14 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen 0,6 tot 0,7 procent.

Dow-Jonesindex

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot vrijdag op een stand van 10.402,35 punten, een stijging van 0,1 procent. De breder samengestelde S&P 500-index sloot met 0,2 procent winst op een stand van 1109,17 punten. De technologiebeurs Nasdaq eindigde op een stand van 2243,87 punten, een plusje van 0,1 procent.

De euro noteerde maandagochtend 1,3625 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag was de Europese munt nog 1,3520 dollar waard. (ANP)

Meer over