Update

Damascus gaat akkoord met vredesplan Annan

Syrië heeft in een brief aan Kofi Annan, de Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, gezegd akkoord te gaan met het vredesplan van Annan. Dat heeft Ahmad Fawzi, de woordvoerder van Annan, vandaag gezegd. Annan ziet de brief van Syrië als een positieve stap op weg naar een oplossing voor het conflict, aldus Fawzi.

Redactie
De grens tussen Syrië en Libanon in de al-Qaa-regio. Beeld ANP
De grens tussen Syrië en Libanon in de al-Qaa-regio.Beeld ANP

Annans zes punten-plan stelt onder meer een dagelijkse gevechtsstop van twee uur voor. Dit moet hulpverleners in staat stellen gewonden te evacueren en humanitaire hulp te leveren. Daarnaast moet er een politieke dialoog worden gestart om een oplossing voor het conflict te bewerkstelligen, aldus Annan. Annan noemde de aanvaarding van het plan door de regering van president Assad 'een stap in de goede richting', maar benadrukte ook dat het nu te doen is om de snelle uitwerking ervan.

Libanon
Syrische regeringstroepen zijn vandaag nog slaags geraakt met opstandelingen bij de grens met Libanon. Volgens bronnen bij het Libanese leger en de politie zijn hierbij kogels in Libanon beland.

Volgens de bronnen begonnen de gevechten in de regio Mashareaa al-Qaa. Ze benadrukten dat Syrische troepen niet de grens hebben overgestoken. Of er doden of gewonden bij de gevechten zijn gevallen is nog niet bekend.

Bronnen onder de lokale bevolking spreken echter van minstens 35 militairen die een dunbevolkt gebied in het noorden van Libanon korte tijd zouden zijn binnengegaan. Ze zouden over enkele pantservoertuigen hebben beschikt en raketgranaten hebben afgevuurd. Volgens de bewoners hebben de militairen boerderijen verwoest.

Ook elders in Syrië werd vandaag weer gevochten. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwamen vier mensen om bij gevechten in de provincie Idlib. Het Syrische regime heroverde de gelijknamige provinciehoofdstad eerder deze maand op de opstandelingen.

Bij gevechten in twee buitenwijken van Damascus, Zabadani en Douma, de centraal gelegen stad Homs en de oostelijke regio Deir el-Zour kwamen nog eens zes mensen om, meldde het Observatorium.

Gemarteld
Ook gisteren was een bloedige dag in Syrië. Het Observatorium zei dat zeker negen burgers omkwamen in Homs, twee van hen leken te zijn gemarteld. Deze twee werden onlangs gearresteerd in de zuidelijke provincie Daraa. In totaal telde het Observatorium maandag negentien doden in heel Syrië.

Een andere oppositiebeweging, de Lokale Coördinatiecomités (LCC), sprak maandag van veel meer doden. In heel Syrië kwamen 59 mensen om, van wie 33 in de provincie Homs, aldus de LCC.

De Syrische president Bashar Assad heeft vandaag een bezoek gebracht aan Baba Amr, een wijk in de stad Homs die eerder deze maand na een wekenlange belegering door het regime werd heroverd, meldde het Syrische staatspersbureau SANA vandaag. Volgens de staatstelevisie inspecteerde Assad de troepen in de wijk.

Het regeringsleger nam Baba Amro begin maart in na zware gevechten tussen het regeringsleger en opstandelingen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn in de wijk honderden mensen gedood, vooral burgers.

De opstand tegen Assad is ongeveer een jaar geleden begonnen. Het geweld heeft al minstens aan 8000 mensen het leven gekost.

undefined

Meer over