'Dagvaardingen verstuurd in bitcoinonderzoek Mt. Gox'

Een openbaar aanklager in New York heeft dagvaardingen verstuurd naar het grote bitcoin-handelsplatform Mt. Gox en tal van verwante bedrijven. De aanklagers onderzoeken de wijze waarop de ondernemingen handelden tijdens de cyberaanvallen die afgelopen weken voor grote onrust zorgden op de markt voor de virtuele valuta. Dat meldt persbureau Reuters vandaag op basis van ingewijden.

Een gedupeerde voor het gesloten kantoor van Mt. Gox Beeld REUTERS
Een gedupeerde voor het gesloten kantoor van Mt. GoxBeeld REUTERS

Mt. Gox legde de handel eerder deze maand stil omdat het door een fout in de software mogelijk was bitcoins te stelen. Dinsdag ging het handelsplatform helemaal offline om 'de site en de gebruikers te beschermen'. Volgens een document dat op internet circuleert zouden in totaal 744.408 bitcoins zijn gestolen, wat tegen de huidige koers neerkomt op een schadepost van circa 365 miljoen dollar.

Bitcointransactie
De route van een bitcointransactie gaat gepaard met digitale handtekeningen. Een transactie naar externe bitcoinadressen wordt door het bitcoinnetwerk gecontroleerd en toegevoegd aan een virtueel bitcoinkasboek, de zogenoemde block chain. Door een hiaat in de beveiliging kunnen hackers de digitale handtekening - een 64-cijferige code - zo manipuleren dat het lijkt alsof transacties nooit hebben plaatsgevonden (uitgebreide uitleg hier). Bij uitbetaling lijkt het dus alsof de klant het geld nooit heeft ontvangen, terwijl dat wel het geval was.

Waarschijnlijk heeft Mt. Gox gebruikers meerdere keren uitbetaald. Toen Mt. Gox kwam het probleem op het spoor toen het aantal opnames snel steeg, waarna de dienst begin deze maand besloot alle transacties naar externe bitcoinportemonnees stil te leggen.

Handelsplatform
Mt. Gox begint in 2009 als een handelsforum voor Magic: The gathering-kaarten (Mt. Gox, acroniem van Magic: The Gathering online exchange). Oprichter Jed McCaleb raakt gefascineerd door de nieuwe internetvaluta en bouwt zijn site om tot handelsplatform voor bitcoins. Gelijk met de stijgende populariteit van de munt groeit Mt. Gox uit tot een van de grootste bitcoinbeurzen ter wereld. McCaled verkoopt zijn bedrijf in 2011 aan de internetondernemer Mark Karpeles.

Mt. Gox blijkt een grillige vis in de onstuimige bitcoinvijver. Terwijl op grote beurzen als BitStamp en BTC-E de koersen in 2013 relatief laag liggen, rijzen de bedragen die bij Mt Gox betaald worden de pan uit. Daarna gaat het snel mis met de Japanse beurs. Na een DDoS-aanval is de site een tijd lang onbereikbaar en zakt de beurs in elkaar. En met bevroren bankrekeningen in de Verenigde Staten duurt het heel lang voordat klanten hun geld uitbetaald krijgen - de prijsverschillen met andere handelsplatforms lopen soms in de tientallen procenten.

Meer over