Dagje ijsvrij bij Elfstedentocht, van de politiek mag het

Scholen mogen hun deuren sluiten als de Elfstedentocht wordt gehouden. Dat vindt een ruime Kamermeerderheid, maar wel als de gemiste lesuren later worden goedgemaakt.

Redactie
© ANP Beeld
© ANP

De partijen op het Binnenhof menen dat juist kinderen de 'tocht der tochten' niet mogen missen, schrijft het AD vandaag. PVV-leider Geert Wilders vindt het zelfs een optie om de dag van de Elfstedentocht uit te roepen tot nationale feestdag. 'Dan kan iedereen vol trots van een icoon van onze schaatstraditie genieten', aldus Wilders.

Spontane nationale feestdag
De meeste andere fracties vinden een nationale feestdag een brug te ver. 'De Elfstedentocht is al een spontane nationale feestdag. Bedrijven en werknemers komen er zelf wel uit of het werk doorgaat of niet,' zegt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen tegen de krant.

Maar de scholen mogen van de meeste partijen best een dag ijsvrij geven. PvdA-Kamerlid Metin Çelik: 'Toen Evert van Benthem midden jaren '80 won, mochten we in de schoolkantine kijken. Maar vrij is ook een optie.'

Een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs liet weten dat de term 'ijsvrij' voor schoolkinderen in deze tijd van werkende ouders niet meer zomaar kan. Scholen hebben volgens haar veel ruimte om te beslissen over de invulling van de lestijden.

undefined

Meer over