Dag 4: Holleeder kent of kende iedereen

Een lange parade aan criminele kopstukken passeerde de revue op de vierde dag van het veelvoudige liquidatieproces tegen Willem Holleeder. Hij kent of kende iedereen. De helft is geliquideerd. "Dat is nu mijn probleem: dat ik iedereen ken."

Paul Vugts
. Beeld anp
.Beeld anp

Zijn beweerde compagnon Dino Soerel, die in de zomer levenslang kreeg voor het sámen met Holleeder geven van de opdrachten voor twee liquidaties, was meer een vriend. Ze leerden elkaar kennen in de gevangenis, 'buiten' bleven ze met elkaar omgaan.

Soerel was een handig contact voor als Holleeder de toen al roemruchte crimineel Stanley Hillis zou willen bereiken. "Hij kon Hillis goed. Ik dacht: als ik ooit contact moet krijgen met die Ouwe is Dino wel handig. We leerden elkaar beter kennen en ik vond hem gewoon een aardige jongen. Ons contact was niet zakelijk zoals in dat ik wat aan hem kon verdienen," zei Holleeder.

Soerel kon bijvoorbeeld ook geld naar Sreten Jocic brengen als dat nodig was: 'Jotsa' Jocic was de toentertijd machtige baas van 'de Joegomaffia'.

Hardlopen
Holleeder kwam wel bij Soerel 'over de vloer' en ze gingen wel sporten, hardlopen bijvoorbeeld. "Ik zien-em gewoon als een aardige jongen." Ze troffen elkaar op zondagavonden in coffeeshop The Bulldog aan het Leidseplein, waar 'de halve onderwereld' dan rond hing, ironisch genoeg in een voormalig politiebureau.

Daar zag Holleeder ook de inmiddels geliquideerde 'moordmakelaar' Ali Akgün, 'wapenhandelaar' Sjaak B. en de onlangs met Soerel tot levenslang veroordeelde huurmoordenaar Jesse R.

Holleeder: "We stonden niet in een kring of zo hoor. Dan zag ik die, dan die. Ik kwam alleen en ging alleen." Holleeder houdt naar eigen zeggen niet van groepen.

Crimineel Danny K. kende Holleeder uit het clubhuis van de Amsterdamse Hells Angels. K. pokerde daar. "Gewoon gezellig, een beetje dollen, meer niet."

'Roddels en onzin'
Topvechter Dick Vrij, de rechterhand van Danny K., sloeg Holleeder in 2014 neer op het terras van brasserie De Joffers in Amsterdam-Zuid. Hij was boos 'om roddels en onzin waar niks van klopte'. Holleeder zou de namen van Danny K. en Vrij hebben misbruikt bij het afpersen. Holleeder brak zijn kaak. "Dickie kan er ook niks aan doen dat hij zo sterk is."

Holleeder legde het bij met het duo. Waarom Holleeder met al die criminelen bleef omgaan terwijl hij zo graag 'de bovenwereld' in wilde via vastgoedmagnaat Willem Endstra? "Ik ben iemand die nou eenmaal veel mensen kent. Heel veel mensen die in de onderwereld zitten. Ik ga niet met mijn neus in de lucht lopen."

De in 2015 geliquideerde Lucas Boom, 'Puk', kende Holleeder uit de Scheldestraat. "Hij zat daar elke dag bij (restaurant) Oceania. Ik heb via hem geïnvesteerd. Ik had geld nodig."

Waar Holleeder eerder ontkende in drugs te hebben geïnvesteerd - hij 'leende' drugshandelaren alleen geld - was dat nu anders.

Zaken met vrienden
Rechter Benedicte Mildner: "U zegt: met vrienden doe ik geen zaken. Maar met Lucas Boom wel?" Holleeder: "Lucas Boom was een uitzondering omdat ik in die tijd (tussen zijn vrijlating begin 2012 en zijn arrestatie eind 2014) minder geld had. Ik had geld nodig. Ik moest vanzelf terug in het criminele milieu, want alles is geblokkeerd."

Holleeder had ten tijde van zijn aanhouding eind 2014 naar eigen zeggen nog een vordering van 85.000 euro op Lucas Boom. "Ik heb het nooit gekregen. Ik heb sowieso geen geld meer, want alles hebben mijn zusters."

'Ik spreek niemand'
Booms vriend Peter 'Pjotr' R., op wie in november 2015 een mislukte moordaanslag werd gepleegd, kende Holleeder ook. "Zijn vriendin werkte in het clubhuis van de Hells Angels achter de bar."

Had Holleeder na zijn laatste arrestatie nog contact met Lucas Boom? "Nee. In detentie heb ik nooit met iemand van buiten contact. Nu spreek ik ook al twee jaar niemand. Geen familie, geen kennissen, helemaal niemand. Ik bel ook niet en ik zie niemand. Lekker rustig."

Volg het monsterproces in dit liveblog.

Meer over