Schuim

Dafnes ontbijt op een trainingsdag: toast van speltbrood

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de presentatie van het kookboek Dafne Likes.

Hans van der Beek
Sanne en Dafne Schippers. Van goede voeding herstel je beter Beeld Schuim
Sanne en Dafne Schippers. Van goede voeding herstel je beterBeeld Schuim

Zo zie ik Dafne Schippers, een paar dagen voor de grote wedstrijd: midden in de nacht staat ze op, ze tikt vijf rauwe eieren in een maatbeker en drinkt dat op, in het schijnsel van de koelkast.

Dan begint ze te rennen, tot de zon opkomt. Steeds meer buurt­genoten moedigen haar aan en ze eindigt boven in de Domtoren, ­omringd door schoolkinderen.

Zo zie ik Dafne Schippers niet: priegelend met toast van geroosterd speltbrood en daarop tahin en komkommer in linten en citroendressing met één theelepel honing en winterwortel, gesneden als lucifertjes. In het schijnsel van de koelkast.

Toch is dat haar ontbijt op een trainingsdag. Dat weten we nu, want het staat in het Dafne Likes kookboek. De gerechten komen van het gelijknamige blog. Die maakt ze samen met haar zus Sanne.

Als Doutzen haar zuster een kontje mag geven in de wereld van gezond eten, mag Dafne dat van mij al helemaal.

Bij de presentatie zijn hapjes uit het boek en die beloven 'supersnel op tafel, sportief en voor elk moment van de dag' te zijn. Ze staan al klaar op de bar. Ik zie rauwe bloemkool, flardjes radijs, wortel en selderij, twee toefjes van het een of ander en rolletjes met rijst of pasta en rode biet.

Hier kom ik geen 100 meter mee vooruit, hoor.

Een barvrouw roept me: "Meneer! Wilt u een cappuccinootje of een theetje?"

Ik reageer niet onmiddellijk.

"Of een sapje? Die staan daar."

Nu laat ik bewust een stilte vallen.

"Daar staat ook wijn."

"Dank u wel," zeg ik.

Het wachten is op de zusjes Schippers. Ze zijn nog bij De Wereld Draait Door, hier een gebouw verderop op het Westergasterrein. Planning en timing zijn op een dag als deze alles.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Een andere barvrouw gaat rond met een dienblad water. "Water? Iemand een glaasje water?"

Storm loopt het niet.

Daar zijn de zusjes. Ze worden geïnterviewd door Antoinnette Scheulderman, zojuist nog tafeldame. Of er eerst dit kookboek is en dan pas de biografie. En of ze in Rio recepten uit het boek at. En dat er opvallend weinig superfood in het boek staat.

Zusjes: "Dat hebben we bewust gedaan. Terug naar de basis. Zoete aardappel, avocado, daar kun je ­superlekkere dingen van maken."

Wel staan er veel eiwitten in het boek. Entree: Carien de Bas van Campina. Het bedrijf wil zich graag associëren met het kookboek en Dafne Schippers zelf.

"Dafne is oer-Hollands én heel nuchter. Net als Campina."

Ik schrijf het allemaal gewoon op, hè.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat presentatie Dafne likes kookboek
Waar
Café Sage, Haarlemmerweg
Wie
Dafne en Sanne Schippers, Antoinnette Scheulderman, Edith Bosch, Arjan Weenink
Wanneer
dinsdag 9 mei, van 20.30 tot 22.00 uur

Drank en spijs
**
Sfeer ***
Hans herstelt ook altijd met een healthy bowl van ricotta-kokosmelk, vijgen, noten en lavendelhoning

Uitgever Arjan Weenink van Carrera Culinair en ex-judoka Edith Bosch, die het eerste exemplaar in ­ontvangst nam en ontzettend vereerd was Beeld Schuim
Uitgever Arjan Weenink van Carrera Culinair en ex-judoka Edith Bosch, die het eerste exemplaar in ­ontvangst nam en ontzettend vereerd wasBeeld Schuim
Olivier Heimel (Runner's World), Carien de Bas (Campina) en interviewer Antoinnette Scheulderman Beeld Schuim
Olivier Heimel (Runner's World), Carien de Bas (Campina) en interviewer Antoinnette ScheuldermanBeeld Schuim
Vader Ernst, moeder Karen en broer Derek, tevens ­manager van Dafne. 'Sinds vandaag heet ik Chef Nee' Beeld Schuim
Vader Ernst, moeder Karen en broer Derek, tevens ­manager van Dafne. 'Sinds vandaag heet ik Chef Nee'Beeld Schuim
Sprintcollega Eva Hovenkamp, gezondheidspsycholoog Sosja Prinsen, beleidsmedewerker Simone Berk en leerkracht Inge Verboon, met een bordje Dafne Likes Beeld Schuim
Sprintcollega Eva Hovenkamp, gezondheidspsycholoog Sosja Prinsen, beleidsmedewerker Simone Berk en leerkracht Inge Verboon, met een bordje Dafne LikesBeeld Schuim
Programmamakers Erik Dijkstra en Frank Evenblij ­(Bureau Sport) hebben al geproefd. Evenblij: 'Heel lekker. Maar het is altijd zo weinig' Beeld Schuim
Programmamakers Erik Dijkstra en Frank Evenblij ­(Bureau Sport) hebben al geproefd. Evenblij: 'Heel lekker. Maar het is altijd zo weinig'Beeld Schuim
Meer over