Daders schietpartij Diamantbuurt in beeld bij Opsporing Verzocht

De recherche heeft beelden van de schutters die in april een 26-jarige crimineel uit de Diamantbuurt neerschoten vlak bij het huis van zijn familie in de Jan Lievensstraat. Die worden dinsdagavond getoond in televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Dinsdagavond zijn de beelden te zien op Opsporing Verzocht Beeld anp
Dinsdagavond zijn de beelden te zien op Opsporing VerzochtBeeld anp

De Marokkaans-Amsterdamse crimineel werd zaterdagochtend 1 april rond half zes beschoten. Hij had geluk en werd alleen in zijn been geraakt. Vanuit het ziekenhuis tipte hij zelf de politie, die nog niet van de schietpartij wist.

Op de camerabeelden is te zien hoe de twee daders hem in een portiek opwachten.

Het doelwit heeft meerdere conflicten in het criminele milieu en wordt beschuldigd van betrokkenheid bij verscheidene grove geweldsdelicten. De politie had hem voor de aanslag al gewaarschuwd dat zijn leven gevaar liep.

Hij is de broer van een bekende kickbokser. Al jong is hij voor serieuze misdrijven vervolgd, waaronder diefstal en heling van een auto en sieraden. Samen met zijn broer werd hij berecht voor het bezit van 'een handelshoeveelheid' hasj en een autokraak eind 2012.

Molotovcocktail
In september 2011 zou hij een geldloper en een vrouw hebben beroofd.
Met vrienden werd hij al op 19-jarige leeftijd vervolgd voor bedrijfsinbraken en een autodiefstal. Eerder zouden leden van het groepje een telefoon, een portemonnee en een brommer hebben gestolen.

De groep van minstens vijftien criminelen waar het slachtoffer deel
van uitmaakt, gebruikte koffiezaak Crema Espresso op de hoek van de Van Woustraat en de Lutmastraat als verzamelplek. De uitbater probeerde de groep al een tijd zijn zaak uit te krijgen.

Na de aanslag van 1 april sloot de eigenaar uit voorzorg de deuren, waarna een molotovcocktail naar binnen werd gegooid. Burgemeester Eberhard van der Laan liet de koffiezaak vervolgens dichttimmeren om de openbare orde te herstellen. Omwonenden maakten zich al een tijd zorgen om hun veiligheid.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over