Plus

Daar is weer een VVD-kopstuk: Dijkhoff praat met studenten

Landelijke VVD-kanonnen bezoeken tijdens de campagne opvallend vaak de hoofdstad. Zijn er zorgen? 'Er wonen hier nu eenmaal veel mensen.'

Marcel Wiegman
Klaas Dijkhoff spreekt met studenten in het Crea Café. Beeld Maarten Brante
Klaas Dijkhoff spreekt met studenten in het Crea Café.Beeld Maarten Brante

In een hoekje van het Crea Café op het Roeterseiland zit Klaas Dijkhoff tussen de studenten van de Universiteit van Amsterdam. Het is al de tweede keer dat de voorzitter van de VVD-Kamerfractie in Den Haag zich deze campagne verwaardigt af te reizen naar de hoofdstad. En dan komt volgende week ook nog partijleider Mark Rutte langs.

Zouden de kanonnen van de liberalen zich zorgen maken? De kiezer in Amsterdam is op drift geraakt. Al staat de VVD in de peilingen nog maar op één zetel verlies, nieuwkomers bestormen het pluche, het rechtse Forum voor Democratie voorop.

Dijkhoff reageert zoals Dijkhoff gewoon is te reageren: "Ach, ik stap achter in de auto en als ik weer uitstap, zie ik pas waar de campagnemedewerkers me hebben heengebracht. Er wonen hier nu eenmaal veel mensen."

Ramautarsing
Maar toch: hoe leuk is het om je telkens weer door een rijstebrij vragen over Thierry Baudet en zijn maten heen te werken, alvorens toe te komen aan je eigen programma?

Sterker nog: hoe leuk is het om eerst te moeten praten over de nummer twéé van de kandidatenlijst van Forum voor Democratie in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing? De man die denkt alles te weten van IQ, ras en seksuele voorkeur, om zich na de ontstane commotie terug te trekken als kandidaat voor de gemeenteraad.

Domme jongen. "Hij heeft wat moeite met causaliteit en interpretatie. Als je zo denkt en praat, moet je misschien helemaal de politiek niet in gaan. Ze zeggen nu trots dat hij zijn politieke verantwoordelijkheid heeft genomen. De werkelijkheid is natuurlijk dat hij die nooit heeft gehad."

Dijkhoff zucht: "Hebben we het er weer over."

Dertig studenten in een café. Eén zit aan het bier. De tijden zijn veranderd. De VVD-fractievoorzitter werkt zich vaardig door de vragen heen. Over de verkoop van vastgoed door de gemeente, over sociale huisvesting, de drukte in de stad, veiligheid, criminaliteit, de opvang van vluchtelingen en de wonderen van het openbaar vervoer.

Het klimaat? "Dat nemen wij bloedserieus."

Armoede? "Al dat gepraat dat de VVD de lage inkomens de stad uit wil jagen: het is volkomen bullshit."

Integratie? "Ik moet zeggen: ik ben toe aan frisse ideeën. Tot nu toe is er niets geweest dat heeft gebracht wat we hadden gehoopt."

Nee, zegt Dijkhoff, hij houdt niet wekelijks bij wat zich zoal in de gemeenteraad van Amsterdam afspeelt. Maar politiek blijft politiek - altijd schuilt ergens in een klein hoekje een antwoord.

Zo links als wat
Na afloop van de bijeenkomst zit Marie de Vries (20), student algemene sociale wetenschappen, naar een fotootje te staren, waarop zij lachend naast Dijkhoff staat. Haar vriendin Carla Tapia (21), ook algemene sociale wetenschappen, trekt er een vies gezicht bij.

"Wacht maar tot hij straks premier is," zegt De Vries grijnzend.

Wat vonden ze van het bezoek?

"Aardige man," zegt Tapia.

De Vries: "Maar ik ben zo links als wat. Als het Jesse Klaver was geweest, hadden hier een stuk meer mensen gestaan. De UvA is nog steeds een rood bolwerk."

Best intimiderend om in zo'n klein gezelschap tegenover hem te zitten, vindt Tapia. "Je kunt je niet verstoppen."

De Vries: "Het is belangrijk dat linkse mensen openstaan voor het gesprek met dit soort rechtse mensen. Links wil nog wel eens lijden aan een dogmatische soort doofheid."

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in.

Meer over