D66 wil veel meer onlinecolleges

Mondjesmaat is het al mogelijk om online colleges van hogescholen of universiteiten te volgen, maar als het aan D66 ligt mag dat nog veel vaker zo zijn. Volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen moet minister Jet Bussemaker er alles aan gaan doen om deze ontwikkeling in een stroomversnelling te brengen.

Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp

'Er gebeurt al heel veel, er zijn talloze instellingen mee bezig. Maar het is mij allemaal toch nog wat te bescheiden', stelt Van Meenen. 'We moeten dit soort initiatieven zo veel mogelijk de ruimte geven, want het maakt het onderwijs heel toegankelijk.'

Volgens de D66'er veranderen de zogeheten Massive Online Open Courses de hele toekomst van het onderwijs. Het zijn nu vooral grote Amerikaanse universiteiten zoals Harvard die filmpjes met colleges op internet plaatsen, maar voor Nederlandse onderwijsinstellingen liggen hier zeker ook opties, vindt Van Meenen.

'Zeker omdat de overheid veel onderzoek financiert, moet de basishouding zijn dat de opgedane kennis moet worden gedeeld.' Dat is niet alleen interessant voor studenten, maar ook bijvoorbeeld voor bedrijven. 'Die kunnen hier hun voordeel mee doen', stelt Van Meenen.

Meer openheid zou ook moeten gelden voor publicaties van onderzoeken. Net als de VVD pleit D66 ervoor die resultaten veel makkelijker toegankelijk te maken. Dat is nu moeilijk, omdat wetenschappelijke tijdschriften vaak eisen dat de resultaten enkel bij hen gepubliceerd worden. Mensen die geen abonnement hebben op zo'n tijdschrift kunnen deze onderzoeken niet inzien.

De Tweede Kamer spreekt donderdagmiddag met minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker over het wetenschapsbeleid.

Meer over