D66 wil hoorzitting over sluiten Nederlandse ambassades

D66 wil een hoorzitting houden over de bezuinigingen op het Nederlandse ambassadenetwerk. De fractie vreest dat het kabinet tientallen ambassades zal sluiten om zo de afgesproken bezuiniging van 40 miljoen euro binnen te halen.

Redactie

De sociaal-liberalen zijn daar fel op tegen omdat ambassades 'cruciaal zijn voor het midden- en kleinbedrijf, voor onze export, voor handel met nieuwe groeimarkten zoals Afrika, voor de dienstverlening naar de Nederlandse burger en voor het deugdelijk beheer van onze ontwikkelingsgelden'.

D66 wil in de hoorzitting in elk geval Bernard Wientjes (VNO-NCW), Hans Biesheuvel (MKB-Nederland), oud-minister Ben Bot en oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn uitnodigen.

D66 is vooral bevreesd dat de VVD veel ambassades wil sluiten, 'nota bene op het continent met de meeste groeipotentie, Afrika', aldus Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei dinsdag nog dat hij zal proberen om te voorkomen dat ambassades worden gesloten, maar dat niet kan garanderen. Hij wil in elk geval bekijken of Nederlandse diplomaten niet vaker een gebouw met Belgische collega's kunnen delen of anders soberder of kleiner gehuisvest kunnen worden.
Hij benadrukte dat er voor Nederland enorme kansen liggen om in het (verre) buitenland veel geld te verdienen. Timmermans wil daarvoor de 'beste buitenlandse dienst'.

Meer over