D66: 'We zijn tot het uiterste gegaan'

AMSTERDAM - ''We zijn tot het uiterste gegaan om eruit te komen met de PvdA.'' Dat zei Ageeth Telleman, fractieleider van D66 in Amsterdam, dinsdagochtend nadat duidelijk was geworden dat de collegeonderhandelingen tussen de twee partijen op niets waren uitgelopen. Breekpunt bleek uiteindelijk toch het waarnemend burgemeesterschap van Lodewijk Asscher.

''De verwachtingen waren hoopgevend dat dit punt bespreekbaar zou zijn. Daarom zijn we ook in goed vertrouwen opnieuw het gesprek aangegaan met informateur Eberhard van der Laan. We hebben onszelf daarmee kwetsbaar gemaakt, de indruk gewekt dat de benoeming van Asscher toch minder belangrijk voor ons zou zijn'', aldus een zwaar teleurgestelde Telleman.

Ze doelde daarmee op het feit dat D66 eerder de handdoek in de ring gooide toen de PvdA-wethouder werd benoemd als tijdelijk opvolger van burgemeester Job Cohen, die Wouter Bos heeft opgevolgd als PvdA-leider. Op aandringen van Van der Laan is de partij toen toch over de brug gekomen om verder te praten over een eventueel stadsbestuur. D66'er Gerrit-Jan Wolffensperger werd hiervoor aangetrokken als tweede informateur.

D66 heeft in een laatste poging de PvdA maandagavond laat nog om een aanvullende verklaring gevraagd waarin de sociaaldemocraten moesten aangeven dat het ook echt de bedoeling was dat Asscher uiteindelijk het waarnemerschap zou neerleggen. Toen de PvdA dat weigerde, trok D66 haar conclusies. ''Dat is ontzettend spijtig, maar als we ons voegen naar de PvdA dan verloochenen we onszelf.''

Telleman heeft de afgelopen week veel steunbetuigingen gekregen voor de aanpak van haar partij. ''Veel mensen vonden ons optreden moedig. Juist omdat ze weten dat er een hardnekkige cultuur heerst van achterkamertjespolitiek.'' Ze erkent echter ook dat de achterban graag had gezien dat D66 in het college zitting had genomen. ''Maar in onze campagne was bestuurlijke hervorming een van de belangrijkste onderwerpen. Daar hebben we veel Amsterdammers mee bereikt. Mensen vinden het daarom ook goed dat we onze rug recht hebben gehouden.'' (ANP)

Ageeth Telleman. Foto Jan van Breda Beeld
Ageeth Telleman. Foto Jan van Breda
Meer over