D66 en VVD: Amsterdammers moeten meer aangifte doen

Amsterdammers moeten meer aangifte gaan doen van delicten als het ligt aan de fracties van VVD en D66 in de hoofdstad. Vandaag lanceren de twee partijen daarom een actieplan om de aangiftebereidheid fors te verhogen.

Redactie
@copy; ANP Beeld
@copy; ANP

Dit staat op de website van de VVD in Amsterdam. Volgens de liberalen doet slechts 25 procent van de Amsterdammers aangifte van delicten en in het geval van geweldsdelicten wordt slechts in 10 procent van de gevallen aangifte gedaan. Door deze lage percentages is er volgens de VVD een vertekend beeld van de omvang van de criminaliteit in de stad. 'Dit maakt een effectieve criminaliteitsbestrijding moeilijker', aldus de VVD.

VVD en D66 willen daarom aangifte doen gemakkelijker, meer lonend en anoniemer maken. Zo stellen de partijen voor om meer digitale mogelijkheden in te zetten, zoals een aangifte-app en de inzet van Skype. Ook moet het mogelijk worden om aangifte te kunnen doen in het Engels en om anoniem aangifte te doen. Volgens de politieke partijen lopen Amsterdammers niet naar de politie uit angst voor represailles. Uit onderzoek zou blijken dat de aangiftebereidheid hoger is als dat anoniem gedaan kan worden.

Meer over