PlusOpen

Czaar

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag:  Czaar

Noor Lagendijk
Buurtcafé met eten: Czaar Beeld Carly Wollaert
Buurtcafé met eten: CzaarBeeld Carly Wollaert

In de Czaar Peterstraat - in 2016 uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland - opent Czaar zijn deuren. Bij binnenkomst krijg je meteen dat ik-schuif-even-aangevoel: Dirty dancing speelt, twee heren drinken op hun gemak een biertje, de chesterfields achterin lonken naast de spelletjeskast; de open keuken maakt hongerig en de flink met drank gevulde Duitse apothekerskast uit 1920 lonkt.

Eigenaren 'Cor & John', bekend van het Blauwe Theehuis en Café Thijssen, laten de zaak runnen door Willem de Jong (31), Elke de Jong (33) en de Portugese chef Ana Theresa ­Pires (29).

"Mensen moeten het idee krijgen dat wij hier al jaren zitten. Of je nou 20, 48 of 82 bent: iedereen is welkom. We vinden dat we, naast het serveren van eten, een buurtfunctie hebben."

Kleine hapjes, ­grote hapjes
Ook bij dat eten wordt aan de buurt gedacht. De kaas komt van Kef, de vleeswaren van slagerij The Cow Project aan de Wittenburgergracht en bier onder andere van de Amsterdamse brouwerij Bruut.

Naast 10 bieren van de tap, 27 uit de fles, 2 wisselende natuurwijnen en een lijstje Spaanse wijnen, kun je bij Czaar terecht voor een 'krachtontbijt' tegen een kater (€8), plankjes om te delen (€9,50 - 13,50) en hapjes als kabeljauwkroketjes met limoenmayo (€6,50) en Côte de boeuf (2pers., €32). Kleine hapjes, ­grote hapjes dus.

Lees alle opens van de afgelopen tijd in het archief.

Tips? open@parool.nl

Czaar

Czaar Peterstraat 281
Facebook

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over