CZ komt met lijst blaasverwijderingsoperaties

ANP/Redactie
Het Slotervaartziekenhuis. Foto © ANP Beeld
Het Slotervaartziekenhuis. Foto © ANP

Zorgverzekeraar CZ sluit vanaf 2012 met tien ziekenhuizen, waaronder het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, geen contracten meer af voor een blaasverwijderingsoperatie. Reden is dat deze ziekenhuizen volgens CZ achterblijven bij de normen die de zorgverzekeraar hanteert. De lijst met ziekenhuizen is vanaf vandaag te zien op de website van CZ.

Andere ziekenhuizen die in 2012 niet meer gecontracteerd zijn, zijn het Wilhelminaziekenhuis in Assen, Ziekenhuis NijSmellinghe in Drachten, Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal, Orbis Medisch Centrum in Sittard, Ziekenhuis Bernhoven in Oss, West Fries Gasthuis in Hoorn, Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp, Kennemer Gasthuis in Haarlem en Saxenburgh Groep in Hardenberg.

In het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam en in het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen wordt volgens de verzekeraar de beste zorg geleverd.

Volgens CZ is er een direct verband tussen het aantal operaties dat een ziekenhuis uitvoert en het aantal mensen dat aan deze operatie sterft. 'Net als bij borstkankerzorg is ook bij blaasverwijdering de volumenorm weer een van de kwaliteitscriteria, omdat er een sterk verband is tussen hoe vaak de operatie wordt gedaan en de kwaliteit', aldus de verzekeraar in een toelichting. Alle ziekenhuizen die minder dan tien operaties per jaar uitvoeren, krijgen geen nieuw contract van de verzekeraar.

In oktober vorig jaar publiceerde CZ al een lijst met ziekenhuizen wie geen zaken meer werden gedaan op het gebied van borstkankerzorg. Daarover ontstond toen veel commotie.

CZ baseert het kwaliteitsoordeel op literatuuronderzoek en gesprekken met de Nederlandse Vereniging van Urologie (NVU) en patiëntenorganisaties (Vereniging Waterloop, NFK, NCZ en Zorgbelang).

Meer over