Update

Cypriotische politici buigen zich over plan B

De Cypriotische regering strijdt woensdag op twee fronten om Cyprus van de financiële ondergang te redden. President Nicos Anastasiades praat op Cyprus verder met de oppositie en internationale instellingen over alternatieven voor het reddingsplan van de eurogroep. De Cypriotische minister van Financiën Michael Sarris probeerde in Moskou een financiële deal te sluiten met Rusland.

Bewerkt door Redactie
President Nicos Anastasiades van Cyprus praat met oppositieleiders over alternatieven voor het reddingsplan. Beeld EPA
President Nicos Anastasiades van Cyprus praat met oppositieleiders over alternatieven voor het reddingsplan.Beeld EPA

De situatie op Cyprus is penibel. Dinsdagavond wees het parlement het reddingsvoorstel van de eurogroep en de trojka (Europese Commissie, IMF en ECB) af. Het voorstel om spaarrekeninghouders mee te laten betalen aan de redding met een eenmalige heffing, was voor het parlement onverteerbaar. De heffing was een voorwaarde voor de 10 miljard euro aan Europese steun die Cyprus zou krijgen. De regeling zou 5,8 miljard euro moeten opleveren.

Volgens regeringswoordvoerder Christos Stylianides volgt later vandaag een vergadering bij de Centrale Bank van Cyprus waarbij een plan B op tafel ligt. 'Financiële experts van alle politieke partijen zijn op weg naar de Bank om het plan te bespreken.' De regering probeert zowel extra geld aan te trekken als een alternatief plan te bedenken om de 5,8 miljard euro binnen te halen. President Anastasiades had woensdagochtend een ontmoeting met de vertegenwoordiging van de trojka - die haar goedkeuring moet geven aan een alternatief reddingsplan.

Het bestuur van de Europese Centrale Bank buigt zich woensdag ook over Cyprus. De ECB liet dinsdagavond weten nog altijd bereid te zijn om Cypriotische banken van kapitaal te voorzien. De Oostenrijkse minister van Financiën Maria Fekter waarschuwde ervoor dat die belofte alleen gehouden kan worden als Cyprus met een goed alternatief reddingsplan komt. 'Anders volgt een groter horrorscenario dan wat nu op de tafel ligt', aldus Fekter.

Teleurgesteld
Na de stemming dinsdagavond zei minister Dijsselbloem (Financiën) 'teleurgesteld' te zijn, maar geen chaos te verwachten. 'De eurogroep heeft in grote eensgezindheid en betrekkelijk snel een voorstel gedaan aan Cyprus. Nu ligt echt de verantwoordelijkheid bij hen om binnen die voorwaarden op het aanbod in te gaan. Het grote vermogen in Cyprus zit echt op de banken. En die zijn in grote problemen gekomen, dus het is onvermijdelijk dat daar naar wordt gekeken.'

De banken en aandelenbeurs op het eiland blijven woensdag nog gesloten. Volgens vicepresident van de Centrale Bank Spyros Stavrinakis is er nog geen beslissing genomen wanneer de banken weer opengaan. Een anonieme Cypriotische ambtenaar meldde aan persbureau Bloomberg dat de banken morgen ook dicht zullen zijn. Persbureau Reuters meldde op basis van een hooggeplaatste ambtenaar dat ook wordt overwogen de banken donderdag wel te openen, maar met strenge restricties op het kapitaalverkeer.

Demonstraten bij het Cypriotische parlement dinsdagavond. Beeld REUTERS
Demonstraten bij het Cypriotische parlement dinsdagavond.Beeld REUTERS
Delia Velculescu, hoofd van de Troika (IMF) (Rechts) voor de ontmoeting met de Cypriotische president Anastasiades. Links Isabel von Koppen Mertes van de ECB. Beeld ap
Delia Velculescu, hoofd van de Troika (IMF) (Rechts) voor de ontmoeting met de Cypriotische president Anastasiades. Links Isabel von Koppen Mertes van de ECB.Beeld ap

Rusland
De Cypriotische regering probeert ondertussen ook een deal te sluiten met Rusland. Rusland hielp Cyprus in 2011 met een lening van 2,5 miljard dollar (1,9 miljard euro). Cyprus hoopt dat Rusland bereid is de lening, die in 2016 afloopt, te verlengen en dat de bijbehorende rente (4,5 procent) wordt verlaagd. Minister van Financiën Sarris sprak woensdagochtend met zijn Russische collega Anton Siluanov, maar tot een beslissing kwam het nog niet.

'We hadden een eerlijk gesprek en we hebben onderstreept hoe moeilijk de situatie is', aldus Sarris na de ontmoeting met Siluanov. 'We gaan nu door met de gesprekken en we hopen uiteindelijk steun te krijgen. Er lag nog geen aanbod, er was nog niets concreets, maar we zijn blij met een goed begin', zei Sarris. De minister liet verder blijken dat de gesprekken verder gingen dan de lening van 2,5 miljard.

Een gerucht dat Cyprus de Popular Bank zou willen verkopen aan Rusland werd woensdag door regeringswoordvoerder Christos Stylianides ontzenuwd. In een verklaring ontkende hij dat de bank 'is verkocht aan buitenlandse investeerders'. Eerder op de dag meldde het dagblad Kathimerini dat er een voorlopige overeenkomst over de verkoop zou zijn gesloten. Die zou de financieringsbehoefte van het land met 4 miljard euro verminderen.

Rusland is gebaat bij de redding van Cyprus: Russische staatsburgers hebben naar schatting 20 tot 24 miljard euro gestald op het eiland.

De Cypriotische minister van Financiën Michael Sarris verlaat het Russische ministerie van Financiën. Beeld EPA
De Cypriotische minister van Financiën Michael Sarris verlaat het Russische ministerie van Financiën.Beeld EPA
Meer over