Cygnus Gymnasium toch naar Wibautstraat

'Het Schip' aan de Wibautstraat wordt verbouwd voor het Cygnus Gymnasium. Foto © Klaas Fopma Beeld
'Het Schip' aan de Wibautstraat wordt verbouwd voor het Cygnus Gymnasium. Foto © Klaas Fopma

Op het Cygnus Gymnasium kunnen ze opgelucht ademhalen. Met steun van de gemeente kan de al jaren zwervende school toch terecht in de vroegere ambachtsschool in de Wibautstraat.

De gemeente gaat binnenkort het schoolgebouw kopen van onderwijsinstelling Amarantis. De gemeente vindt dat de leerlingen van het Cygnus Gymnasium niet de dupe mogen worden van de financiële malaise bij Amarantis.

Amarantis besloot twee jaar geleden dat het Cygnus Gymnasium, dat zeven jaar in noodlokalen en oude schoolgebouwen op verschillende locaties bivakkeerde, zijn intrek kon nemen in het vier etages tellende pand. In het pand huisde voorheen een mbo.

Er werd een grootscheepse restauratie van de school in gang gezet. Deze moest echter vanwege alle problemen bij Amarantis vorige maand noodgedwongen worden stopgezet.

'Vlak voor kerst werden de problemen bij Amarantis bekend. Ik hield mijn hart vast,' zegt rector Edu van Rijn van het Cygnus Gymnasium die zijn mooie droom in rook zag opgaan.

'Maar de gemeente is gelukkig snel ingesprongen. Zij gaat het gebouw nu kopen. DMO heeft de voorfinanciering van de restauratie voor haar rekening genomen.'

Het gymnasium zal volgend schooljaar het gebouw betrekken. 'We zijn de gemeente zeer dankbaar. Straks heeft elk stadsdeel zijn eigen categoraal gymnasium. Wij worden dan het categoraal gymnasium van Oost. We hebben eenzelfde soort sfeer als het 4e Gymnasium in West.'

Volgens een woordvoerder van wethouder Lodewijk Asscher wordt het gebouw door de financiële steun 'een gemeentelijke verantwoordelijkheid'. 'Cygnus is een uitstekende school waarvoor nieuwbouw nodig is. De gemeente neemt daarvoor haar verantwoordelijkheid.' (Hanneloes Pen)

Vandaag in Het Parool: van ambachtsschool naar 'zwart' gymnasium

Meer over